Bereiding
Week de pruimen in de 200 ml vloeistof. Meng het meel, de grutten, zout, gemalen noten (even in de foodprocessor) en de specerijen in een kom. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze grof - schil niet verwijderen - en haksel ze grof in een foodprocessor. Meng ze door het meel. Verwarm de oven op 150 graden en smelt de kokosolie kort in een kommetje. Pureer vervolgen de pruimen met de ‘melk’ en meng dit, samen met de gesmolten kokosolie, ook met het meel. Meng alles tot een homogene massa. Proef even en doe er eventueel nog iets van de specerijen of wat kokosbloesemsuiker bij. Doe het in een ingevet cakeblik of in een taartvorm en zet de koek ca. 50 minuten op 140 graden in de oven. Als het goed afgekoeld is haal je het uit de vorm. Na afkoeling in de koelkast bewaren. Eventueel kun je wat inulinepoeder over een plakje van deze koek strooien.
Ingrediënten
- 175 gram glutenvrij meel (haver, quinoa, teff)
- 175 gram havergrutten
- evt. 2 theelepels kokosbloesemsuiker
- een snufje keltisch zeezout
- 200 ml kokoswater, rijst-, haver- of amandel¬melk
- 100 gram gedroogde pruimen
- 1 theelepel gemalen vanille
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1 eetlepel gesmolten kokosolie of een eetlepel olijfolie
- 4 middelgrote onbespoten Elstar appels* (netto ca. 350 gram)
- 100 gram gehakte gemalen noten
- 1 volle eetlepel boekweit meel of 75 gram Heliaflor
- Evt. nog een handje goji bessen
* wil je een drogere in plaats van een iets smeuïger koek, gebruik dan iets minder appel.
Gezondheidstips
Tip à la Rineke: Veel ontbijtproducten en tussendoortjes bevatten ‘snelle suikers/koolhydraten’: tarwe(bloem), flakes, gezoete cruesli, zoet beleg, ontbijtkoek, sapjes/drankjes enz. Bij te veel zoet of suikers raken veel biochemische processen in ons brein en lichaam verstoord. Onze alvleesklier, onze lever en ons stressregulatiesysteem raken overbelast door de aanvoer van ‘snelle suikers’. Zeker als dit meerdere keren per dag gebeurt. Andere taken zullen niet of minder goed uitgevoerd worden, omdat een groot deel van de beschikbare energie dan wordt gebruikt voor de bloedsuikercontrole. Energie die ons lichaam en brein ook voor andere zaken had kunnen aanwenden, zoals herstel, slaap of de aanmaak van stoffen die ons happy maken. Zeker ons ontbijt bevat liever geen snelle koolhydraten.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService