Publicatie datum
15-10-2024 10:32:51
Categorie
Recepten
, Rineke Dijkinga
Als ik een gerecht serveer, vind ik het altijd een must om er een kort verhaaltje bij te vertellen. Gewoon om eten wat met zoveel inspanning is geproduceerd door de bodem, de zon, de boer en de teler weer ‘een gezicht’ te geven. Bij het vertellen valt het me op hoe vaak ik het woord ‘armeluisvoedsel’ in de mond neem. En dat ik altijd iets zeg over de enorme rijkdom die dit armeluisvoedsel kan schenken: voor de gezondheid van de mens, de bodem en de broodnodige diversiteit op het land. Een paar van de voedingsmiddelen die vroeger typisch als voedsel voor de armen te boek stonden: boekweit, schorseneren, pastinaken, aardperen, rogge, peulvruchten/bonen. Je leest er alles over in dit recept.
Onvergetelijke smaaksensatie
Mijn favoriete feestmaal is toch echt wel deze pannenkoek: Een ‘armeluispannenkoek’ van lokaal volkorenmeel (rogge, boekweit, haver, gerst, emmerkorn) die je rijkelijk belegd (zo’n 300-400 gram per persoon) met allerlei geblancheerde seizoengroenten. In de herfst bijvoorbeeld pastinaken, pompoenen, bonen/peulvruchten (bruine, witte, veldbonen, lupine) wortelen en aardperen.
Bak de pannenkoeken op een laag vuurtje zodat ze mooi goudgeel worden. Blancheer in de tussentijd de groenten.
Door geen melk en ei te gebruiken kan iedereen, of je nu vegetariër, veganist of vleeseter bent de pannenkoek vervolgens naar eigen wens beleggen
Maak je pannenkoek op smaak met:
RECEPT YOGHURT/HANGOP DRESSING (6-8 personen)
Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.
FINISHING TOUCH
Kies vervolgens je eiwitbron: Eet je met meerdere mensen aan tafel zet dan kleine bakjes neer met bijvoorbeeld: feta, mozzarella, hangop/kwark of veganistische witte kaas, tempé/lupeh, gestoomde kip, ansjovis, sardientjes, geroosterde noten/pitten/zaden of gepocheerde eieren, gekookte bonenmix etc..
Kies je smaakmakers: denk aan olijven, pesto, kappertjes, artisjokken, extra zongedroogde tomaatjes, rucola, veldsla, postelein, kiemen, een flinke hand (on)kruiden of microgroenten. Zet zout en peper, olijfolie en wat balsamico azijn op tafel. Zo kun je heel gemakkelijk ieders voedingskeuzes aan tafel respecteren en kan ieder zijn maaltijd naar eigen smaak samenstellen.
Basisrecept pannenkoeken (voor circa 6 pannenkoeken).
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
Bron:
Rineke Dijkinga
https://rinekedijkinga.nl/recepten/armeluis-pannenkoek-wat-een-rijkdom/
KlantenService