Bananen ontbijtkoekjes

Publicatie datum 15-01-2025 18:25:22
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Met resistent zetmeel voor de vrienden in je darmen.

Bereiding

Blender de bananen heel fijn en doe de rest* van de ingrediënten erbij. Volg je eigen smaak, je hoeft uiteraard niet al deze ingrediënten te gebruiken. Proef of je het lekker vindt** Mocht je ‘beslag’ te nat zijn, voeg dan nog iets aan vlokken of meel toe. Maak er ongeveer 25 balletjes van, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat met je handen. Druk er nog wat kasha en 1 of 2 amandelen op. Zet ze in de oven*** en BLIJF ERBIJ! Door de bananen en het maismeel krijg je snel AGEs en dat is zo jammer! Na circa een half uur kun je ze eventueel omdraaien om ze vervolgens nog circa 20 minuten te bakken. Crunchy worden ze overigens niet door de bananen.

Na afkoeling in een gesloten bakje in de koelkast bewaren.

* Ik vond het leuk omdat ze zo veel meer diversiteit bevatten (en dat is immers een van de basisprincipes voor gezonde darmen en jouw gezondheid) Zie mijn artikel over ‘De divertariër’. Bovendien leek het me leuk om je te inspireren om de vele soorten resistent zetmeel aan je voor te stellen.

** Ook al noem ik ze koekjes, ze zijn absoluut niet zoet. Als je dat wel wilt voeg je iets van kokosbloesemsuiker toe (of doe je er iets van honing op vlak voor je ze eet).

*** Elke oven is anders. Ik bakte ze in een gasoven op 120 graden. Ook toen was het opletten geblazen om geen AGEs te creëren. Het duurt wat langer zo maar wel zo fijn voor je gezondheid.

Ingrediënten

Voor ongeveer 25 koekjes
  • 2 grote, niet al te rijpe bananen
  • Snufje zout
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 4 volle eetlepels havermout
  • 4 volle eetlepels volkoren rogge- of teffmeel
  • 3 eetlepels maismeel
  • Evt. 4 eetlepels Kasha/geroosterde boekweitkorrels (deel achterhouden voor de garnering)
  • Evt. 3 eetlepels fijngemalen noten (cashew-, amandel- of hazelnoten)
  • Evt. 6 in stukjes gesneden tamme kastanjes (of anders wat kastanjemeel)
  • Naar smaak wat specerijen als kardemom, gember, anijs, kaneel of vanille)

Rineke over dit recept

Al jaren ben ik in de ban van resistent zetmeel. Ik schreef al eerder een artikel over boterzuur (dat is een van de gezondheid bevorderende stoffen die je darmbacteriën maken uit resistent zetmeel). Nu gaan we zelfs ons land (Heerlijk Westerwolds Land) verder inrichten met gewassen die resistent zetmeel bevatten/kunnen vormen zodat we dat weer veel meer kunnen gaan eten.

Het is een flink actueel onderwerp waar veel wetenschappers vanuit de landbouw, gezondheidszorg, voedingsindustrie, microbiologie en voedingswetenschap hun pijlen op richten. Zouden we de resistent zetmeel adequaat inzetten in onze dagelijkse voeding, dan verlaagt het mogelijk onze risico’s op diabetes, darmkanker en overgewicht en alle ziektebeelden die deze in hun kielzog meeslepen.

Wat is resistent zetmeel eigenlijk?

Citaat: “Resistent zetmeel (RS) is een fractie van het zetmeel dat niet wordt verteerd in de dunne darm door onze spijsverteringsenzymen en onveranderd de dikke darm binnenkomt, waar fermentatie door aanwezige micro-organismen plaatsvindt, wat resulteert in de vorming van korteketenvetzuren.” (Short Chain Fatty Acids)

Je leest er alles over in het artikel dat ik erover schreef: Resistent zetmeel, daar kun je weerstand aan bieden.

In de ban van dit artikel maakte ik ook deze koekjes. Geniet er samen met je darmbacteriën van! Eet ze als ontbijt; zo hebben je darmbacteriën ook direct ontbijt. Bovendien creëer je hiermee geen piek in je bloedsuikerspiegel, zoals dat voor de meeste ontbijtproducten geldt. Zie het Mindmap plaatje hierboven waar je ontbijt minimaal aan moet voldoen.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/bananen-ontbijtkoekjes/

Deel deze tip