Basis burgers

Publicatie datum 18-06-2024 13:01:35
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Deze super gemakkelijk te maken burgers zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook nog eens een aanwinst voor je darmgezondheid vanwege de beta-glucanen erin. Je kunt oneindig varieren met dit basisrecept. Gebruik elke keer als je ze maakt andere groenten, kruiden of specerijen.

Bereiding

Dit is een variant op het recept ‘Wereldburgers’ van natuurchefkok Marion Pluimes uit mijn bookazine “MOOI Eten | Goed om te weten” Je kunt het echt op allerlei manieren maken, ik koos deze keer voor paddenstoelen omdat we een explosie aan Shiitakes op het land hadden.

Veeg de paddenstoelen goed schoon met papier en snijd ze in kleine stukjes. Vermeng ze met de kaas en de havervlokken. Maak op smaak met peper en zout. En kies naar eigen smaak wat kruiden, specerijen of wat zeewier om erdoor te doen. Als het lekker op smaak is voeg je het ei toe. Meng alles goed door elkaar en vorm er mooie burgers van. Verwarm de oven voor op 140 graden. Leg je burgers (je kunt kiezen of je circa 11 grote of iets van 22 mini-burgers maakt) op een ingevet stuk bakpapier. Zet in de oven en bak ze in circa 20-30 minuten. Kijk regelmatig, zeker als je er mini-burgers van maakt, als ze te lang in de oven zitten worden ze droog en minder smakelijk.

Het lekkerst zijn deze burgers als ze weer iets afgekoeld zijn.

Ingrediënten

Voor circa 11 grote of circa 22 mini-burgers

  • 150 gram harde groente of paddenstoelen (zoals Shiitakes)
  • 150 gram belegen kaas (of verkruimelde feta)
  • 100 gram fijne haver- of gerstvlokken (of van beide wat)
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel 1 teen fijngesneden knoflook
  • 50 gram volkorenmeel (ik gebruik een mengsel van 5 granenmeel)
  • Verse of gedroogde kruiden of specerijen naar smaak
  • gedroogde zeewier/zeesla (zeker als je paddenstoelen gebruikt is dat erg lekker)
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 ei (of 2 eetlepels lupinemeel)

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Rineke:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/basis-burgers/

Deel deze tip