Publicatie datum
09-04-2024 12:21:38
Categorie
Info
De lente is weer begonnen en dat betekent voor veel mensen weer positieve energie. De zon gaat meer schijnen, de natuur bloeit weer en de dieren komen uit hun winterslaap. Maar de lente heeft ook effect op het menselijk lichaam. Lees er alles over in deze blog.
De lente markeert de overgang van koudere naar warmere tempraturen. Tijdens de lente ontwaakt de natuur en komen de dieren weer uit hun winterslaap. Opvallend aan het voorjaar is dat de bomen weer knoppen beginnen te vormen, het gras weer groen wordt en de bloemen gaan weer bloeien. Veel mensen zeggen dat de lente het mooiste seizoen van het jaar is.
In de lente worden we vaak meer blootgesteld aan zonlicht, iets wat we allemaal hard nodig hebben na de winter. Zonlicht heeft veel verschillende positieve effecten op het menselijke lichaam. Zo is de zon de belangrijkste bron van vitamine D. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, activeert de UVB-straling de productie van vitamine D in de huid.
Zorg dat je ongeveer 30 minuten per dag in het directe zonlicht komt om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D heeft ontzettend veel positieve effecten op het lichaam. Zo draagt vitamine D bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en helpt bij het normale werken van de spieren.
Daarnaast kan blootstelling aan zonlicht positieve effecten hebben op je huid. Zo kan zonlicht soms helpen met eczeem, acne en andere huidaandoeningen. Ook draagt zonlicht bij de productie van melanine. Melanine in het pigment dat de huid beschermt tegen schade door Uv-straling.
Naast het bijdragen aan de productie van vitamine D, kan zonlicht je stemming verbeteren. Zonlicht stimuleert namelijk de productie van serotonine, een neurotransmitter die zorgt voor het gevoel van geluk en welzijn. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Mensen worden vaak dus vrolijker tijdens zonnige dagen. Ook helpt zonlicht bij het reguleren van de interne klok en het circadiane ritme in balans te brengen. Daglicht in de ochtend helpt bij het stimuleren van alertheid en in de avond bij de melatonineproductie, wat helpt bij het slapen.
Wist je dat bewegen ook goed is voor je mentale gezondheid? In het voorjaar is het aangenamer om lekker naar buiten te gaan en veel mensen gaan dan ook lekker wandelen, joggen, bootcamp in het bos of lekker buiten sporten. Door sporten krijg je meer energie en voel je je fitter. Dit heeft allemaal een positieve werking op je fysieke - maar ook zeker op je mentale gezondheid.
In de lente gaan niet alleen de bloemen en bomen weer groeien: ook bepaalde seizoensgebonden groenten- en fruitsoorten komen weer terug. Een van de bekendste groentes die tijdens de lente groeien zijn de asperges. Asperges zijn daarom ook erg populair in de lente en worden geoogst vanaf het vroege voorjaar tot juni. Ook spinazie gedijt goed in koelere temperaturen en is een typische lente groente.
Naast groentes zijn er ook seizoensgebonden fruitsoorten. Zo zijn aardbeien een van de eerste fruitsoorten die in de lente rijpen. Vaak zijn aardbeien verkrijgbaar vanaf april tot juni, afhankelijk van de regio. Rabarber wordt vaker als een groente beschouwd, maar in sommige gevallen ook als een fruitsoort. Het is een vroege lentesoort en wordt vaak gebruikt in heerlijke taarten.
Het is natuurlijk altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, maar vaak zien mensen de start van de lente als een periode van reiniging en ontgiften na de winter. Naast voldoende groente en fruit kunnen superfoods een goede aanvulling geven aan bepaalde essentiële voedingsmiddelen. Superfoods als chiazaad, Psylliumvezels en lijnzaad zijn een goede aanvulling op een gezonde levensstijl.
De lente brengt veel vreugde en positieve energie met zich mee. Maar wist jij dit al van de lente?
Bron:
Mattisson
https://www.mattisson.nl/blog/post/begin-van-de-lente-wat-doet-het-voorjaar-met-je-lichaam/
KlantenService