Bloemkool Kombu soep

Publicatie datum 04-06-2019 14:19:58
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een heerlijke mengeling van de Oosterse en Westerse keuken.

Bereiding

Pel en snipper ui/knoflook. Fruit deze in een soeppan in wat kokosolie. Schil en was de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes. Was de bloemkool en snijd deze in stukken. Doe de aardappelen bij de gefruite uien. Was de Kombu even onder de kraan en doe deze,samen met het water en de bouillon toe. Doe na een aantal minuten ook de bloemkool erbij en laat deze beetgaar worden. Was ondertussen de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snijd deze in flinterdunne reepjes. Doe de kokosmelk, chili en kerrie bij de soep, haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. (ik haal van tevoren nog altijd een deel van de beetgare bloemkoolroosje eruit en voeg ze er na het pureren weer toe) Proef even en voeg eventueel nog wat peper, zout , tamari en specerijen toe. Voeg de rode paprika toe en serveer met wat verse fijngesneden peterselie of wat kiemen.

* In geval van overgewicht of bloedsuikerspiegel schommelingen kun je de aardappelen ook weg laten. Voeg dan op het laatst een flinke eetlepel boekweitmeel toe als bindmiddel of voeg een handjevol gekookte witte bonen toe.

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie of roomboter
  • 3 a 4 middelgrote aardappelen of 2 zoete aardappelen
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 groentebouillon tabletten (bio)
  • 1 liter water
  • 2 a 3 stengels Kombu (of ca. 30 gram zeespaghetti)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 mespuntje chili of scherpe paprika
  • 1 eetlepel kerrie
  • Voor de garnering 1 rode paprika en een paar takjes verse peterselie
  • Tamari, zeezout en peper naar eigen smaak

Gezondheidstips

Kombu is een zogenaamde bruinwier. Het is volgens de zeewierwijzer een natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. (zeespaghetti is wat ziltiger) Het heeft een beetje een leerachtige structuur. Je kunt de Kombu na het koken afwassen onder de kraan en weer op laten drogen om deze een volgende keer opnieuw te gebruiken. Ik vind het lekker om ze gewoon mee te pureren.

Het bevat een scala aan zeer gezonde stoffen: jodium, heel wat andere vitamines en mineralen en ook heel wat essentiële suikers. Het zou fijn zijn als we op een lekkere manier wat meer jodium in ons voeding zouden kunnen inlassen. Iedereen kent jodium wel vanwege de schildklier maar jodium heeft veel meer, zeer essentiële taken in ons lichaam. 

Nog een belangrijke reden om eens bloemkool soep te maken: Broccoli en bloemkool zijn lid van de Brassica-familie (waaronder Paksoi, spruitjes, radijs, mierikswortel, rammenas, tuinkers, mosterdzaad). Het is de familie met de vele glucosinolaten die een uitermate beschermende werking hebben en waarvan we wekelijks eigenlijk minimaal 500 gram, onbespoten, zo weinig/kort mogelijk verhit, van nodig hebben.

Lekker? Meer van dergelijke recepten tref je in mijn boek 'Alles draait om je Hormonen'.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip