Cremige doperwtensoep

Publicatie datum 25-03-2025 10:23:55
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Voedzaam, snel en een makkelijke manier om extra antioxidanten te eten.

Bereiding

Uien en knoflook fruiten in wat kokosolie. Daarna het water met de bouillontabletten en de doperwten toevoegen. Gaar laten worden en vervolgens knolselderij (of pastinaak) heel klein gesneden erbij doen en gaar laten worden. Dan de kruiden erbij doen. Pureren met de mixer. Nog even aan de kook brengen en er een rauw ei door klutsen. Daarna de pan van het vuur halen. Op het laatst een scheut olijfolie of een lepel kokosolie erdoor doen. Als je geen ei door de soep hebt gedaan, kun je het opdienen met een heel klein beetje zure room. Garneren met wat kiemen.

Ingrediรซnten

  • 2 grote uien
  • 2 dikke tenen knoflook
  • kokosolie
  • 1 ร  1ยฝ liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • zak diepvriesdoperwten ร  750 gram (let op: niet uit blik of pot)
  • โ…“ knolselderij of 1 pastinaak
  • 1 koffielepel gemalen rozemarijn of 1 koffielepel gemalen brandnetel
  • eventueel peper, zout of scheutje shoyu
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 ei of een koffielepel zure room per portie soep
  • olijfolie
  • kiemen om mee te garneren (broccoli sprouts, alfalfa, sterkers o.i.d.)

Gezondheidstips

  • Doperwten en ei zijn niet alleen een goede en voedzame eiwitbron. Ze bevatten ook choline, dat bijdraagt aan een goede peristaltiek van de darmen. Ons geheugen, onze concentratie en de prikkeloverdracht in onze hersenen zijn eveneens erg gebaat bij voldoende choline. Maar ook onze lever en cholesterolwaardes zijn deels afhankelijk van voldoende choline.
  • Doperwten bevatten (net als alle peulvruchten) veel vezels, en die eten wij over het algemeen te weinig. Vezels zijn nodig om onze bloedsuikerspiegel te reguleren, een langer verzadigingsgevoel te verkrijgen, ons cholesterol te verlagen en de darmperistaltiek te verbeteren. Per dag zouden we 30-40 gram vezels moeten eten. Als we die uit brood zouden moeten halen, dan zouden we zeker twintig plakken brood per dag moeten eten.
  • Door de combinatie van knoflook, ui, kiemen, brandnetelpoeder en rozemarijnpoeder is deze soep een mooie โ€˜antioxidantenbomโ€™.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beรฏnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/cremige-doperwtensoep/

Deel deze tip

9,4
Reviews & Zekerheden
9,4
(1897)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,4
Reviews & Zekerheden
9,4
(1897)