Droog en beschadigd haar

Publicatie datum 02-06-2020 10:34:07
Categorie Haar Tips

Glanzend, vol, lang, golvend en dik; zo zien we ons haar het liefst. Het haar dat we elke dag in de spiegel zien, is vaak minder mooi.
Velen die hun handen door het haar halen, voelen stug en droog haar of gespleten haarpunten. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen tegen droog haar?

Hoe krijg je beschadigd of droog haar?

Droog haar is poreus en breekt snel af. Het ziet er dof uit, mist glans, is moeilijker in model te brengen en ziet er niet gezond uit.

De oorzaken van een droge hoofdhuid zijn divers:

  • synthetische ingrediënten in haarproducten
  • weersveranderingen
  • fel zonlicht
  • droge aircolucht
  • je haar te vaak wassen
  • je haar te vaak kleuren
  • natuurlijke aanleg omdat er te weinig talg aangemaakt wordt

Bij droog haar is er een ontregeling in het vochtgehalte door één van bovenstaande oorzaken. Het haar, opgebouwd uit lipiden, proteïne, glucose en andere elementen, is erdoor beschadigd geraakt. Lipiden zijn de natuurlijke beschermlaag, proteïne is een bouwstof van het haar en glucose voedt het haar. Bij mensen met beschadigd haar is de natuurlijke laag van lipiden aangetast. Hierdoor kan het haar gemakkelijk worden beschadigd. Bovendien staan de schubben van het haar open waardoor het droog oogt. 

Wat te doen tegen beschadigd of droog haar?

Gezond haar krijg je niet in één dag. Hoewel de één nu eenmaal mooier en sterker haar heeft dan de ander, heb je er zelf ook invloed op. Hoe beschadigd je haar ook is, als je er tijd in steekt, kun je het weer gezond maken. Het belangrijkste: probeer de vochtbalans in het haar te herstellen. Hoe droger het haar is, des te meer verzorging het nodig heeft.

Dit kun je doen tegen droog haar en om je haar gezond en sterk te houden:

  • Gebruik een natuurlijke shampoo zonder SLS en SLES (synthetische stoffen) en shampoo zonder siliconen. Deze stoffen zullen haar en hoofdhuid eerder belasten dan verzorgen. Aangepaste shampoo geeft je kapsel de nodige voedingsstoffen. Als je de juiste producten, zoals een natuurlijke shampoo, gebruikt, zorg er dan ook voor dat je ze op de juiste manier gebruikt.
  • Voed je huid van binnenuit en kies voor een gezonde levensstijl. Droog haar kan worden veroorzaakt door een drastisch dieet of onvolwaardige voeding. Zorg dus voor volwaardige en gevarieerde voeding. Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water en zet voldoende proteïnen en gezonde vetten op het menu. Zorg verder ook voor ontspanning, beweging en nachtrust.
  • Ga met je haar net zo voorzichtig om als met je huid. Bescherm het tegen de zon met een hoofddeksel of een UV-spray, was het met lauw water en verzorg het als je gaat zwemmen. Kam of borstel het daarnaast met zorg en slaap met je haar los of in een vlecht om broos haar te voorkomen. Verf je haar zo min mogelijk en kam je haar niet als het nog nat is. Nat haar kan bij het kammen meer worden uitgetrokken, omdat het ‘elastisch’ is. De kans op droog en beschadigd haar is dan groter.
  • Geef je hoofdhuid een ontspannende massage. Dit verbetert de doorbloeding. Zet met je vingertoppen kracht en maak ronddraaiende bewegingen. Je kunt hierbij ook een voedende olie gebruiken. Breng dan enkele druppels aan op de hoofdhuid en masseer zachtjes in.
  • Was je haren zorgvuldig en niet te vaak. Was je haar met handwarm water en spoel na met koud water om de haarschubben te laten sluiten. Spoel de shampoo goed uit: blijven er zeepresten over, dan kan de hoofdhuid geïrriteerd raken. Probeer je haar ook niet elke dag te wassen, zodat de hoofdhuid weer zijn natuurlijke balans kan vinden. Klaar met wassen? Dep je haren droog met een handdoek.
  • Kies elastiekjes verstandig. Gebruik elastiekjes die je haar lucht geven. Laat je haar af en toe ook los hangen, zeker als het nat is.
  • Een föhn, stijl- of krultang; gebruik zo min mogelijk hittebronnen. Je haar wordt er poreus van, breekt sneller af en de kans op haaruitval vergroot. Kan het niet anders, houd dan de föhn minstens 30 centimeter van je haar af, bouw de temperatuur rustig op en gebruik hittebescherming.

Hoe verzorg je gespleten of droge haarpunten?

Bij droog haar heb je ook veel kans dat je haarpunten gespleten zijn. Om dit te verzorgen, pas je het beste ook bovenstaande tip toe.

Daarnaast kun je nog deze 3 extra maatregelen nemen:

  • Breng een natuurlijk haarmasker aan op de droge haarpunten. Laat dit zo’n vijf tot tien minuten inwerken en spoel het vervolgens uit. Een goed masker bevat geen siliconen of andere synthetische ingrediënten die het haar gaan irriteren of zwaar maken. Door regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, een masker te gebruiken, krijgt je hoofdhaar een oppepper.
  • Verwen je punten regelmatig met een voedende olie. Op die manier krijgen ze een natuurlijke glans en worden ze sterker en veerkrachtiger.
  • Laat je haar knippen. Een bezoek aan de kapper kan een oplossing bieden. Je kunt met een schone lei beginnen (weg gespleten haarpunten!) en kappers hebben een speciale techniek om gespleten haarpunten goed te knippen en te verbergen. Zo voorkom je ook dat ze verder doorslijten naar boven. Voor de conditie van je haar is het goed om ongeveer elke 10 weken naar de kapper te gaan. 

Bron: Weleda

Deel deze tip