Publicatie datum
25-05-2020 19:04:23
Categorie
Info
Door: Casper Beukema
Hormonen lijken net op ingrediënten in een gerecht: een beetje te veel of te weinig en het gerecht smaakt niet meer zoals het hoort. Maar is het recept in balans, dan is het verrukkelijk en zoet (of pittig!). Bob Marley zong erover in 'Stir it up', waarbij hij de persoonlijkheid van zijn vrouw met een recept vergeleek. Ruwweg heb je een balans van drie hormonen: oestrogeen, progesteron en prolactine.
Oestrogeen is net als zout: te weinig is een leven zonder smaak, maar te veel verpest de maaltijd. Dit komt helaas erg vaak voor in de vruchtbare periode. Veel klachten komen voort uit een teveel aan oestrogeen ten opzichte van de rest, oestrogeendominantie genaamd. Dit komt voornamelijk omdat veel stoffen zoals plastics en voeding een oestrogene werking hebben. Denk maar aan aardappelen, soja en groeihormonen in vlees. Ook schimmels produceren oestrogeen-achtige stoffen. En dat maakt dat een overschot snel ontstaat. De klachten kunnen zijn: hevig vloeien, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, slaapproblemen, schimmelinfecties en hoofdpijn.
De tegenhanger van oestrogeen is progesteron. Hoe meer, hoe beter. Heel vaak is het progesterongehalte veel te laag ten opzichte van oestrogeen. Progesteron geeft rust en laat je prettig voelen. Stress, chemicaliën (zoals brandvertragers in meubilair en bestrijdingsmiddelen) en te veel suiker verlagen dit hormoon. Je merkt een progesterontekort aan angstige gevoelens, paniekerig en onrustig voelen, vocht vasthouden, slapeloosheid en gewichtstoename. Je kunt progesteron verhogen met een kruid zoals Monnikspeper. Ook ontspanning helpt progesteron in balans brengen.
Prolactine is een hormoon waar snel een overschot van ontstaat. Dat komt omdat het ook wordt aangemaakt tijdens stress en gebrek aan plezier. Omdat prolactine ook tijdens de bevalling de lichaamsbanden meer rekbaar maakt hebben vrouwen tijdens stressperioden meer kans op blessures zoals verzwikkingen. Je merkt een prolactineoverschot aan vaak huilen, nergens zin in hebben, blessuregevoeligheid en ontstekingen.
Huilen is overigens een soort 'overdrukventiel', het helpt om bij spanningen de overtollige prolactine eruit te spoelen via traanvocht. Niet huilen is daarom zeer ongezond en kan zelfs leiden tot motivatieproblemen en blessures! Ook om prolactine in balans te brengen is het kruid Monnikspeper erg geschikt.
Natuurlijk zijn er ook veel stoffen zoals vitaminen en vetzuren die helpen de hormonen in balans te houden. Een tekort kan snel leiden tot problemen en dat is vaak eenvoudig aan te vullen. Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend advies voor de mogelijkheden die bij jou passen.
Bron: For You
KlantenService