Publicatie datum
13-04-2021 09:35:06
Categorie
Recepten
, Rineke Dijkinga
Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de kool (meerdere kleuren zoals witte, rode en palmkool zijn het mooist) en schaaf de met de mandoline heel dun. Schil ook de wortel en snijd ook deze heel dun. Met een goed mes heel dun snijden kan uiteraard ook als je geen mandoline hebt. Doe de groente in een kom en doe er 12 gram zeezout bij.(of misschien duidelijker: gebruik altijd 2% zeezout van het groentegewicht) Meng alles met schone handen goed door elkaar. Voeg 2 eetlepels witte balsamico- of appelazijn toe. Doe alles in de pickle (pers), doe de deksel erop en laat het ca. 24-36 uur staan onder druk staan. Vaak moet je na een tijdje de pers nog even weer aandraaien. Laat na deze bereidingstijd de pickle uitlekken in een vergiet. Doe er een een theelepel zeesla (truffelwier) door en meng in een kommetje de kefir met de honingmosterd. Voeg eventueel nog wat peper toe.
Maar je snapt vast wel; met zo'n basispickle kun je echt alle kanten op qua smaken. Voeg eventueel een appel toe, of wat citroen of sinaasappel rasp. Of voeg er wat kruiden of specerijen aan toe. Overheerlijk en gezond.
Meer pickle inspiratie? Peter van Berckel schreef er het prachtige boek Tsukémono over. Heb je geen pickle? Via Peter kun je ook een pickle(pers) aanschaffen. Ze zijn er in allerlei maten en materialen.
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService