Gevulde paprika met quinoa

Publicatie datum 06-12-2023 10:19:53
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Super snel VEGAN voorafje

Bereiding

Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. De zeer fijngesneden groente en de linzen overgiet je met kokend water. Laat ze afgedekt ongeveer 20 minuten staan en daarna uitlekken. Zet de oven aan op 150 graden. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaden en zaadlijsten en zet ze in de oven*. Meng de gekookte quinoa, linzen en de rest van de ingrediënten in een kom. Proef het mengsel en voeg naar hartenlust nog iets toe. Verdeel het mengsel over de 6 paprika’s als deze beetgaar zijn. Druk goed aan. Zet nogmaals 10 minuten in de oven. 

Ingrediënten

Voor 6 personen (bij- of voorgerecht), voor 3 personen hoofdgerecht

  • 3 grote rode biologische paprika’s *
  • 125 gram volkoren quinoa (of amarant, gierst, couscous)
  • Evt. 50 gram rode linzen (of flinke hand doperwten/bonen)
  • ca. 5 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
  • ca. 75 gram pitloze olijven in kleine ringen
  • 100 gram zeer fijngesneden harde groenten (wortel, pastinaak, schorseneer etc.)
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein fijngesnipperd rood uitje**
  • 2 flinke eetlepels groene of rode pesto
  • 2 flinke eetlepels Mediterrane/Italiaanse kruidenmix
  • Peper en zout naar smaak
  • flinke scheut olijfolie (of nog lekkerder pompoenpitolie)

Suggesties voor de garnering:

Pistachenoten, pompoenpitten, basilicum, cashewnoten, kiemen, microgroenten of wat Parmezaanse kaas.

Gezondheidstips

VARIATIE Het leuke aan dit gerecht vind ik dat je elke ‘wereldkeuken’ met dit gerecht op je bord kunt toveren. Met bijna dezelfde hoofdingrediënten maak je van dit Mediterrane gerecht een Turkse, Marokkaanse of Indische variant. Waar je maar zin in hebt. Mijn favoriete variatie is deze: met Kerrie madras currymix (van het Blauwe huis kruiden) sesamolie, sesamzaad. En dan op smaak gebracht met Tamari, een scheutje ketjap, tahin en peper.

Wat zou het mooi zijn als we de ingrediënten uit ‘wereldkeuken-gerechten’ zoveel mogelijk van Nederlandse komaf laten zijn. Laten we bij alle uit het buitenland afkomstige hoofdingrediënten kijken of we die voor een deel door Nederlandse ingrediënten kunnen vervangen. Dan krijgt jouw eten weer een ‘gezicht’ omdat we weten wat we eten. En gaan we in no-time het aantal voedselkilometers van ons eten verlagen. Quinoa wordt bijvoorbeeld ook in Nederland geteeld. En bij een bedrijf als Waldfarming kun je heel wat peulvruchten van Nederlandse origine kopen. Zelfs pompoenpitten zijn inmiddels leverbaar van eigen bodem (zie bijvoorbeeld bij Zonnespelt) het zou een mooie beloning voor de duurzame Nederlandse boeren en telers zijn als we onze voedseleuro’s waar mogelijk bij hen besteden.

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/gevulde-paprika-met-quinoa.html

Deel deze tip