Publicatie datum
11-01-2022 13:55:57
Categorie
Info
Door: Casper Beukema
Bloed is ons levenssap. We vervoeren er voedingsstoffen, afvalstoffen en vooral zuurstof mee. Iedereen die ooit veel bloed verloren heeft weet dat je handelingen veel trager worden en je om de haverklap buiten adem bent. Met name vrouwen zijn gevoelig voor bloedarmoede, omdat de maandelijkse cyclus aanspraak maakt op de bloedreserves. Hoe kun je ervoor zorgen dat je bloed goed op peil is?
In rode bloedcellen bevindt zich een molecuul, hemoglobine genaamd. Dit molecuul bevat ijzer wat zich aan zuurstof kan binden. Door deze binding kunnen we het noodzakelijke zuurstof vervoeren. IJzer heeft daarom een centrale rol voor de bouw en functie van bloed. IJzer wordt op zijn beurt weer vervoerd door transferrine en opgeslagen met ferritine, wat de ijzerbank wordt genoemd. Tijdens een infectie zie je ook dat je ferritine stijgt. Dat komt omdat ziekteverwekkers gek op ons ijzer zijn. Het lichaam slaat het vervolgens op in de “ferritinekluis”.
Er kunnen grofweg twee problemen ontstaan met bloed: een ijzerstapeling en een bloedarmoede door ijzertekort. De stapeling wordt hemochromatose genoemd en bloedarmoede heet ook wel anemie. Natuurlijk kunnen deze problemen ook genetisch zijn, maar lang niet altijd! Wat kun je daarom doen om je bloed op een optimaal peil te krijgen?
IJzer is noodzakelijk voor ons bloed. Je neemt het op uit de voeding door middel van maagzuur en vanuit de darmen wordt het vervoert door het bloed. De vitamines B12 en C zijn essentieel voor de opname van ijzer. Vitamine C komt voor in rauwkost en B12 komt voor in dierlijk voedsel. Problemen met het maagzuur geeft automatisch problemen met zowel ijzer als B12, omdat beide afhankelijk zijn van sterk maagzuur. IJzer vind je in vlees, vis, cacao, noten, pitten en bladgroen. Je merkt een B12 tekort niet alleen aan moeheid en een licht gevoel in je hoofd voelen, maar ook aan overprikkeling, tintelingen en hooggevoeligheid. Dat komt omdat B12 ook de zenuwen beschermt.
Ons bloed brengt suikers naar de juiste plekken in ons lichaam. Te veel suiker is echter een gif. Letterlijk. Het probleem is dat te veel suiker in de bloedbaan kan vastplakken aan allerlei eiwitten die ook in het bloed aanwezig zijn. We noemen deze ongewenste verkleving glycatie. Als suikers aan hemoglobine (is een eiwit) kleven, zal er minder zuurstof vervoerd worden en dit geeft dezelfde klachten als bloedarmoede. Als suiker echter aan het transporteiwit voor ijzer kleeft, transferrine, kan ijzer nergens naartoe en zal het gaan stapelen. Dit geeft weer stapelingsproblemen. Kortom, wat het probleem met bloed ook is: hou de suikerinname zo laag als je kunt. Dit geldt trouwens ook voor brood, rijst, pasta en aardappelen.
Eiwit is nodig voor de bouw van rode bloedcellen, hemoglobine, transferrine en ferritine. Een eiwittekort is funest voor je bloedbouw, evenals je bloeddruk. Een lage bloeddruk komt ook vaak door een eiwittekort. Als je vermoedt onvoldoende eiwitten binnen te krijgen is het goed om eens uit te rekenen wat je nodig hebt. In een gemiddelde situatie heb je ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwit nodig. Dit is zo’n kleine 50 gram per 60 kilo gewicht.
Wil je meer weten welke stappen je kunt nemen om je bloed weer op peil te krijgen? Laat je dan gerust adviseren door ons deskundige team van Drogisterij De Rode Pilaren.
Bron: For You media
KlantenService