Bereiding
Voorbereiding
- Zet de fenegriekzaden minimaal 4 uur van tevoren in de week. Gooi daarna het weekwater weg en spoel de zaden goed af onder stromend water. Anders 2 eetlepels gemalen fenegriek*, niet voorweken dan.
- Zet de havergrutten minimaal een half uur van tevoren in de week en gooi daarna het weekwater weg.
- Verwijder de schil en de pitten van de pompoen. Snijd deze in stukken en pureer het in de foodprocessor/keukenmachine. Raspen kan uiteraard ook.
*gemalen fenegriek kan een iets bittere smaak aan een gerecht geven als je het mee verhit. Fenegriekzaden hebben deze eigenschap niet
Brood maken
Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng het met een mixer met deeghaken tot een homogene massa. Verdeel het broodmengsel over 2 broodbakblikken (wel invetten of bakpapier gebruiken) en zet ze een uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en zet ze daarna in de koelkast of vries er eentje in.
Ingrediënten
- 250 gram havergrutten
- 4-5 volle eetlepels gewelde fenegriek zaden
- 600 gram pompoen (of deels vervangen door wortel of zoete aardappel)
- 100 gram gemalen noten of pitten (of ook erg lekker voor de smeuiigheid: zonnebloempitten-proteine anders zeer fijn gemalen zonnebloempitten
- 2 flinke theelepels curcuma
- 1 flinke eetlepel kaneel
- 175 gram boekweit
- 150 gram havermeel
- 10 gram keltisch zeezout
- 2-3 eetlepels Olijfolie
- 75 ml water
- 25 gram psyllium vezels
Gezondheidstips
Tip à la Rineke: Minder daglicht betekent ook minder serotonine aanmaak. Serotonine is het stofje dat voor een gezonde darmperistaltiek zorgt, voor een gezonde slaap, voor een blije, opgewekte en stabiele stemming. Om ons tekort aan serotonine te compenseren gaan we meestal hunkeren naar snelle koolhydraten als brood en koekjes. Dat brengt dan helaas onze bloedsuiker (en daarmee vaak ook onze stemming en energie) flink uit balans. En… door schommelingen in onze bloedsuikerspiegel krijgen we een verlaging van serotonine… dus nog meer hang naar brood/koekjes/zoet etc.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService