Bereiding
Alle ingrediënten mengen en even proeven. De zoetekauwen willen misschien er nog iets meer kokosbloesemsuiker doorheen mengen. Rol er 40-50 ronde bolletjes van en druk de onderkant even plat op een bakplaat met bakpapier. Zet ze een 40-50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden en laat ze afkoelen. Wel af en toe even testen: elke oven heeft zijn eigen 'gebruiksaanwijzing'. Als je ze niet krokant wilt haal je ze na ca. 25-30 minuten weer uit de oven.
Ingrediënten
- 100 gram haver-, hazelnoten- of amandelmeel (of een combi)
- 100 gram kastanjemeel
- kwart theelepel Keltisch zeezout
- 5 theelepels speculaaskruiden
- 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
- 15-20 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel gemalen vanille
- 40 a 50 gram gesmolten roomboter, ghee of extra virgin kokosolie
- 100 ml havermelk
- evt. ½ theelepel natrium bicarbonaat
* Let op; dan zou het sporen van gluten kunnen bevatten. Dus niet geschikt voor mensen met coeliakie.
Gezondheidstips
Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.
Over de bedenker van dit recept
Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService