Bereiding
Havermuesli en courgette in foodprocessor heel fijn malen (niet tegelijk maar apart). In een kom doen en de rest van de ingrediënten er door roeren met een staafmixer of vork. In 12-15 muffin bakjes doen en 40 minuten op 100 graden in de oven zetten. (als je een muesli zonder lijnzaad hebt kun je ze korter op een hogere temperatuur afbakken) Na een kwartiertje uit het muffin bakje halen en goed af laten koelen op een rooster. Dan in de koelkast bewaren of invriezen.
De muffins kun je heel goed invriezen. Beleg ze met seizoen fruit(moes zonder suiker) naar keuze. Ook erg lekker met suikervrije rozenbotteljam. (Ja, die bestaat echt!) Leg er een paar stukjes vers fruit bovenop. Erg lekker met een toefje haver 'slagroom' room of lemoncurd.
Ingrediënten
- 125-130 gram gepureerde courgette
- 100 gr Glutenvrije havermuesli of gewone havermuesli
- 50 gram kastanjemeel
- 1 eetlepel honing (veganisten kunnen evt. een halve eetlepel erythritol gebruiken)
- klein snufje zout
- 40 gram roomboter/Ghee of kokosolie
- 3 gram natrium bicarbonaat
- 4 eiwitten (of 2 eieren) of ca. 6 gram psyllium of psyllium glucomannan & 2 eetlepels water of havermelk
Gezondheidstips
Fervente muesli eters kunnen ook eens op zo'n manier hun muesli gebruiken. Het mooie van de courgette in dit recept is dat je het bakresultaat wat smeuïger houdt. Glutenvrije granen als haver en kastanjemeel rijzen immers niet en kunnen daardoor een te compact bakresultaat geven. En nee, de courgette proef je echt niet. In plaats van courgette zou je ook extra natrium bicarbonaat kunnen gebruiken voor een wat luchtiger resultaat. Ik vind dat erg ten koste gaan van de smaak en van de geur. (een beetje de geur van eierkoeken, die ik niet lekker vind)
Ik vind dit een fantastisch recept omdat je in een handomdraai ook een gezond tussendoortje kunt maken als je visite krijgt. Bovendien ziet het er ook nog eens super feestelijk uit. Elk seizoen biedt wel iets om je muffin mee te beleggen.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService