Gouwe ouwe pindarotsjes

Publicatie datum 03-12-2024 10:03:29
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Door geen pinda’s maar noten te kiezen, krijg je een heerlijk rotsje met veel minder ontstekingsbevorderende eigenschappen. Pinda’s zijn namelijk erg rijk aan omega 6 en dat werkt bij een overmaat ontstekingsbevorderend.

Bereiding

Breek de 2 blokken chocola in grove stukken en laat ze au bain-marie smelten. Doe 50 gram noten in een foodprocessor en maal die heel fijn. De andere 50 gram maal je vervolgens grof. Als de chocolade gesmolten is, doe je de noten en de rest van de ingrediënten erdoor. Proef even en voeg eventueel een beetje rasp, kaneel of gember toe. Maak er 16 tot 20 rotsjes van met behulp van 2 lepels. Laat ze afkoelen (niet in de koelkast).

Ingrediënten

  • 100 gram biologische chocolade 85%*
  • 100 gram biologische chocolade 72%*
  • 100 gram gemengde/ongebrande noten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/3 theelepel gemalen gember
  • rasp van een halve biologische sinaasappel
  • sap van 1 biologische sinaasappel

* Heb je rauwe cacao in huis? Gebruik die dan vooral. Veel van de beschermende stoffen in cacao gaan verloren tijdens het productieproces.1 Door rauwe cacao te gebruiken, heb je de grootste kans op een hoge hoeveelheid beschermende stoffen (flavanolen).

Waarom zou je zelf pindarotsjes maken?

Omdat je er dan een gezonde twist aan kunt geven:

  • Chocolade 85% staat als supergezond te boek, vanwege het hoge cacao­gehalte. Maar veel mensen vinden dit te bitter en kiezen daarom voor melkchocolade. Helaas heeft dat geen enkel positief effect op je gezondheid. Door de pure chocola op deze manier te gebruiken, smaakt het een stuk minder bitter en kun je toch van de gezonde effecten genieten. Vooral de flavanolen in cacao (slechts bij een klein beetje chocolade per dag) dragen bij aan verlaging van de bloeddruk, verbetering van de conditie van de vaatwanden en het lijkt een positieve uitwerking te hebben op je stemming, leer- en denkvermogen.
  • Door geen pinda’s maar noten te kiezen, krijg je een heerlijk rotsje met veel minder ontstekingsbevorderende eigenschappen. Pinda’s zijn namelijk erg rijk aan omega 6 en dat werkt bij een overmaat ontstekingsbevorderend. Noten bevatten juist een aanzienlijk deel omega 9. Een keertje pinda’s eten is uiteraard geen enkel probleem (tenzij je een streng anti-ontstekingsdieet volgt).
  • Als je naar het etiket van een willekeurig pindarotsje uit de supermarkt kijkt, dan vermijd je heel wat ‘energie-slurpende’ ingrediënten door ze zelf te maken.
  • Met de citrusrasp, kaneel en gember in dit recept voeg je ook nog eens een prachtige hoeveelheid beschermende stoffen toe aan je ‘pindarotsjes’.

TIP

Kun jij vaak niet meer stoppen als je eenmaal een stukje chocola hebt gegeten? Pure cacao stilt de honger wel, melk­chocolade niet.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/gouwe-ouwe-pindarotsjes/

Deel deze tip