Half-om-half hamburgertjes

Publicatie datum 17-09-2024 15:16:35
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

‘Boer’gondisch duurzaam tafelen.

Bereiding

Doe het gehakt in een kom en meng alle ingrediënten er goed doorheen. Maak er hamburgers of (mini) gehaktballen van. Doe olie of boter in een koekenpan en laat dit zachtjes warm worden. Doe je hamburgers erin en voeg na een paar minuten een klein beetje water toe*. Bak ze om en om tot ze gaar zijn. Besprenkel iedere hamburger daarna met wat tamari en strooi er wat peper over. Erg lekker met een maaltijdsalade erbij. Handig: ze zijn ook goed in te vriezen.

*Gehaktballetjes bakken en direct wat water toevoegen? Ja, voor jouw gezondheid is dat de mooiste optie. Bruine korstjes (of dat nu van vlees, brood of kaas is) geven zogenaamde AGEs. Dit zijn vrije radicalen die flink wat impact kunnen hebben op de conditie van je brein en vaten.

Ingrediënten

  • 250 gram biologisch rundergehakt
  • 50 gram havermout fijn
  • 25 gram boekweitmeel of (nog eiwitrijker) pompoen- of zonnebloempitproteïne
  • 100 gram fijngehakte waspeen of winterwortel
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram zeer fijn gesnipperde ui
  • 25 gram biologische bouillon (anders peper en zout naar eigen smaak)
  • 1 à 2 volle eetlepels zeer fijn gesneden of gemalen rozemarijn*
  • linke scheut olijfolie plus een beetje olijfolie, ghee of kokosolie om in te bakken
  • 1 à 2 theelepels tamari

* Ga je de burgers met dikke plakken rode biet serveren dan is het lekkerder om voor een flinke eetlepel mosterd te kiezen in plaats van rozemarijn.

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/half-om-half-hamburgertjes/

Deel deze tip