Haver goudrenetten plaattaart

Publicatie datum 24-10-2023 10:09:49
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Haver goudrenetten plaattaart

Met goji bessen.

Bereiding

Doe het meel in een kom en voeg de eieren, de gesmolten kokosolie en de andere ingrediënten (met uitzondering van de appels en het zuiveringszout) toe en meng het met een mixer met deeghaken. Schil en snij de goudreinetten in kleine stukjes. Houd eventueel wat achter om in mooie maantjes te sniijden om mee te garneren. Doe de appels bij het havermeelmengsel en kneed het met je handen (een mixer mag ook, maar dat gaat niet makkelijk omdat het een zwaar deeg is) tot een homogene massa. Proef even of het mengsel op smaak is en voeg er anders nog wat specerijen, citroen, palmsuiker/kokosbloesemsuiker of stevia aan toe. Ten slotte meng je het zuiveringszout er door. Schep alles in een bak- of springvorm, het mengsel goed aandrukken, de partjes appel ter garnering erop leggen en ca. 35-45 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden bakken. Na het afbakken kun je er evt. nog een extra lepel Goji bessen overheen strooien.

* Havermeel kun je kant-en-klaar kopen bij de natuurvoedingswinkels. Je kunt eventueel ook havervlokken in de blender doen en er dan zelf havermeel van maken.

** Kies bij gebruik van palmsuiker wel voor een Fair Trade product. De winning van palmsuiker is zeer intensief (zie bijlage Suiker en Suikervervangers).

Ingrediënten

  • 150-200 gram volkorenmeel* (bijvoorbeeld gelijke delen haver- & boekweitmeel)
  • 100 gram amandel- of kastanjemeel (of deels gekookte tamme kastanjes)
  • circa 800-850 gram biologische goudreinetten (of Elstar)  *
  • eieren (of 2 eieren + 10 gram psylliumvezels) Of circa 50 gram lupinemeel)
  • circa 100 gesmolten kokosolie (of Ghee of roomboter)
  • 2 volle theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • eventueel 1 volle koffielepel kokosbloesemsuiker of ca. 10-15 druppels stevia
  • snufje zout 
  • flinke scheut citroensap + eventueel de rasp
  • circa 60-75 gram gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen, vijgen of goji bessen)  
  • circa 100 gram gehakte noten/pitten/zaden (gebruik een deel als garnering) 
  • evt. (voor een iets rijzend effect) 1 theelepel zuiveringszout

 

* Maar je kunt na het bakken of natuurlijk wat rauwe honing erover doen.

* je kunt natuurlijk ook een deel vervangen door rijpe peren.

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

RinekeDijkinga.nl

https://rinekedijkinga.nl/recepten/haver-goudrenetten-taart.html

Deel deze tip