Haverkorn met Omega 3

Publicatie datum 03-07-2024 19:26:07
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Hoe bijzonder dat je een supervoedzaam, supermakkelijk en supergezond broodje kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Erg lekker, vind ik. Het heeft een beetje de look & bite van roggebrood.

Bereiding

  1. Week de haverkorrels (doe liever een pond of kilo tegelijk en vries een deel in als je tijd wilt besparen) een nacht in water met citroensap. Gooi het weekwater weg, voeg nieuw water toe en breng het aan de kook (evenveel water als het gewicht van de korrels) Giet na 35 minuten koken eventueel de rest van het kookwater af. Het lekkerst is om de pan met korrels nog even een paar uur in een hooikist/hooimadam of wollen delen te laten garen.
  2. Weeg de benodigde hoeveelheid korrels voor 1 (of meer natuurlijk) brood af.
  3. Blender de lijnzaad en pitten, er mogen zeker wat grove stukjes in blijven.
  4. Doe het in een kom en voeg de rest van de ingredienten toe. Laat nog even staan tot het stevig is.
  5. Doe een stuk bakpapier (iets groter zodat je een deel kunt gebruiken om het over de bovenkant van je brood te vouwen) in een klein bakblik (circa 26 x12 cm ) Druk het heel stevig aan met de bolle kant van een lepel.
  6. Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet deze terug naar 100 graden en zet het brood erin. Bak het ruim 1 uur. Laat nog zeker een uurtje staan nadat je de oven uit hebt gezet.
  7. Laat afkoelen op een rek en zet het brood vervolgens in de koelkast. Pas na enkele uren in de koelkast is het brood goed te snijden. Snijd het in lekkere dunne plakjes

Ingrediënten

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/haverkorn-met-omega-3/

Deel deze tip