Bereiding
Schil de zoete aardappelen en kook ze met de rest van de ingrediënten voor de saus gaar (met uitzondering van de olijfolie). Pureer de saus en doe de olijfolie erbij. Rooster de noten en zaden in een droge koekenpan op een heel zacht vuurtje. Warm in de tussentijd de gekookte haverkorrels op in een stoompannetje. Snijd de groenten in stukjes en laat ze zachtjes beetgaar worden in een koekenpan. Maak de groenten op smaak met kurkuma, tamari en een heel klein scheutje ketjap/honing.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram gekookte (naakte) haverkorrels
- circa 2 ons seizoensgroente per persoon (kies in elk geval voor wat uien), gesmoord in wat olijfolie of ghee en op smaak gemaakt met kurkuma, tamari (anders zout) en wat biologische ketjap (anders een beetje honing)
Ingrediënten voor de saus
- 600-650 gram zoete aardappel
- 500 ml water
- 1 kruidenbouillonblokje
- 2 tenen knoflook
- circa 25 gram verse gember
(anders wat gemalen gember) - scheutje olijfolie
- eventueel de rasp van een kleine biologische citroen of sinaasappel
Ingrediënten voor de garnering
- een handje geroosterde zonnebloempitten en cashewnoten
- een pluk kiemen (superlekker met zonnebloempitkiemen)
Serveer
- Met een gepocheerd eitje, wat gebakken tempé of een hamburger half-om-half.
Variatietip
- Maak ook eens nasi van haverkorrels. Superlekker en een weldaad voor je bloedsuikerspiegel. Maak de saus ook eens van pompoen!
Tip van Rineke
(Naakte) haver met een saus van zoete aardappel is geen toevallig gekozen combinatie, maar wel eentje die mij zeer aangenaam verraste qua smaak. Ik had niet verwacht zo’n romige saus te krijgen van een zoete aardappel. De smaak van de gember maakt het (vind ik) nog lekkerder.
Al met al een top-combinatie voor gezonde darmen: de haver met zijn bètaglucanen voor je immuunsysteem, de zoete aardappel met flink wat mooie vezels voor je darmen en de gember voor een gezonde doorbloeding en een betere opname van voedingsstoffen in je darmen. En natuurlijk niet te vergeten de knoflook en uien als natuurlijk antibioticum om ongenode gasten uit je darmen te weren. In tijden van stress of bij gebruik van bepaalde medicijnen krijgen deze sneller voet aan wal.
Keukentip
Haverkorrels koken kost je minstens een half uur. Dit geldt uiteraard ook voor gerst, zilvervliesrijst etc. Bespaar tijd (en gas) door bijvoorbeeld een kilo in één keer te koken. Of maak gebruik van een hooikist. Reuzehandig! Zo bespaar je energie en kan je eten niet aanbranden. Vries het vervolgens in porties in en je hebt in een mum van tijd altijd iets gezonds op tafel staan.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
Bron:
Rineke Dijkinga
https://rinekedijkinga.nl/recepten/haverschotel-met-zoete-aardappelsaus/
KlantenService