Publicatie datum
10-10-2023 10:15:59
Categorie
Info
Ouders ervaren vaak diverse emoties wanneer hun kinderen uit huis gaan; trots op hun onafhankelijkheid, maar tegelijkertijd een gevoel van leegte. Heb je het daar moeilijk mee? Misschien heb je te maken met het lege nest syndroom. Wat is het, en hoe ga je ermee om?
De slaapkamerdeur blijft gesloten, de eettafel voelt plotseling groot. Jarenlang draait het huishouden voor ouders om de kinderen: hun behoeften, schema’s, vreugdes en zorgen. Wanneer ze het nest verlaten, kan de plotselinge stilte voor veel ouders overweldigend zijn.
Het lege nest syndroom (ook wel empty nest syndroom) verwijst naar het gevoel van verdriet, leegte en melancholie dat ouders kunnen ervaren wanneer hun kind uit huis gaat. Het is een natuurlijke fase waarmee iedere ouder een keer te maken krijgt, maar markeert ook een radicale verandering in je dagelijkse leven.
Hoewel het lege nest syndroom geen officiële medische diagnose is, zijn de gevoelens die het met zich meebrengt zeer reëel en kunnen ze diep ingrijpend zijn.
Iedere ouder ervaart een leeg nest anders. Sommigen voelen een diepe droefheid, terwijl anderen verrassend genoeg een gevoel van opluchting of hernieuwde vrijheid ervaren. Het lege nest syndroom herken je meestal aan (een van) de volgende kenmerken:1
De manier waarop iemand een leeg nest ervaart, kan variëren op basis van verschillende factoren. Welke zijn dit en hoe beïnvloeden ze de beleving?
In sommige culturen is het gebruikelijk dat kinderen bij hun ouders blijven wonen tot aan hun huwelijk, of zelfs daarna. In andere culturen is het juist gebruikelijk dat ze op jonge leeftijd uit huis gaan. Hoe je bent opgevoed en welke culturele waarden je meedraagt, kan invloed hebben op hoe je het vertrek van je kind(eren) ervaart.
In een traditionele rolverdeling zijn het vooral vrouwen die meer tijd met de kinderen hebben doorgebracht en een sterkere band met ze hebben. Zo bleek uit onderzoek dat Italiaanse moeders een sterkere negatieve reactie hebben op het lege nest dan bijvoorbeeld Franse moeders, waarbij de rolverdeling minder traditioneel is.1
In tijden van financiële onzekerheid, kan het vertrek van je kind extra stress opleveren. Misschien maak je je zorgen over hoe ze rondkomen en of ze snel genoeg een baan of woning vinden na de studie.
Misschien was dit je enige kind en heb je geen partner om op terug te vallen, dan kan het eenzame gevoel sneller overheersen. Als alleenstaande ouder kan het lege nest een hele andere invloed hebben op je ervaring, net als de grootte van je gezin en de volgorde waarin je kinderen het huis verlaten.
Als je fulltime werkt, kan het vertrek van je kinderen een minder grote impact hebben. Je dagelijkse routine buitenshuis blijft immers grotendeels ongewijzigd. Daarentegen kan het als je niet of parttime werkt, aanvoelen alsof een groot deel van je dagbesteding wegvalt.
Wanneer je een levendig sociaal leven buiten het gezin hebt, kan de overgang naar een leger nest wat soepeler verlopen. Je bent gewend aan sociale interacties buiten de gezinsdynamiek en kunt erover praten met anderen.
Tijdens de overgang ondergaan vrouwen aanzienlijke hormonale veranderingen die zowel fysieke als emotionele effecten hebben, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Wanneer dit samenvalt met nog een ingrijpende overgangsfase zoals kinderen die het huis verlaten, kan dit het risico op emotionele uitdagingen verhogen. Zo ben je misschien vatbaarder voor het lege nest syndroom tijdens de overgang. Door deze dubbele impact te erkennen en te begrijpen, kun je jezelf beter voorbereiden en steun zoeken bij vrienden, lotgenoten of een therapeut.
Op basis van wat we tot nu toe besproken hebben, kunnen we verschillende risicogroepen voor het lege nest syndroom identificeren:
Denk je te maken te hebben met het lege nest syndroom, of maak je je zorgen omdat je in een risicogroep valt? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
Het lege nest syndroom kan voor veel ouders een emotionele achtbaan zijn. Het is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar de gevoelens van leegte en verdriet zijn heel echt. Het is belangrijk om te erkennen hoe je je voelt en te beseffen dat je niet alleen bent. Blijf verbonden, zoek steun en weet dat er altijd nieuwe avonturen en groeimogelijkheden voor je liggen.
Bron:
Vitakruid.nl
https://www.vitakruid.nl/blog/het-lege-nest-syndroom-wat-kun-je-ertegen-doen
KlantenService