Hoe ga je een schimmelinfectie tegen?

Publicatie datum 10-02-2020 20:58:11
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Hoe ga je een schimmelinfectie tegen?

Een schimmelinfectie is verre van prettig en komt vaak op de meest gênante plaatsen voor. Iedere vrouw maakt van tijd tot tijd weleens een infectie door. De klachten kunnen variëren van jeuk en roodheid tot hoofdpijn en een zucht naar suiker. Verschillende schimmels kunnen voor diverse klachten zorgen, zoals kalknagels, ringworm en vaginale candidasis.

Schimmel in evenwicht

We denken vaak ten onrechte dat die schimmels niet in ons lichaam thuishoren, maar dat is niet helemaal waar. De candida-schimmel is een echte 'local' in je darmen en produceert de geluksstofjes GABA en serotonine die voor innerlijke rust en tevredenheid zorgen. Er is echter sprake van een evenwicht. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord zullen sommige schimmels de show overnemen ten koste van de andere bewoners. Deze overbevolking kan vervolgens voor een uitbraak zorgen.

Zuurgraad

Er is een aantal oorzaken dat ervoor zorgt dat de balans verstoord raakt. De grootste oorzaak is een verandering van de zuurgraad in je lichaam, vooral in je darmen. Je kunt het als volgt zien: schimmels vinden een bepaalde zuurgraad prettig om in te leven, net zoals wij een overwegend warm klimaat prettig vinden. Hoe zuurder ons lichaam, hoe prettiger de schimmel het ervaart.

Stress verzuurt

Stress zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline, noradrenaline en cortisol aanmaakt. Deze hormonen zijn enorm zuurvormend. Ook verbruik je veel magnesium tijdens stress en dit mineraal buffert de zuurgraad weer. Stress is de meest verzurende factor die we kennen. Je kunt dit tegengaan door kleine pauzes in te lassen in je dag en even terug naar je ademhaling te gaan. Dit werkt beter dan tot de avond wachten want dan sta je de hele dag al 'aan'. Een mineraal dat dit heel goed ondersteunt is magnesium.

Suikerinname

Schimmels zijn gek op het verzurende suiker. Of je nu een koek eet, een stuk fruit of een boterham: het bevat allemaal suiker waar de schimmel op groeit. De meeste mensen halen meer dan de helft van hun calorieën uit koolhydraten (suikers) waardoor ons lichaam in een 'schimmelkwekerij' verandert. Je bepaalt voor een groot deel met je voeding of je de schimmel te eten geeft of niet.

Betere keuzes

Je kunt beter kiezer voor meer vet en eiwit en de koolhydraatinname te halveren. Lust je Ceylonkaneel? Gebruik het zo vaak als je wilt, want het helpt de zucht naar suiker te verlagen. En verder zijn er nog meer dingen die je kunt doen, zoals tijdig wisselen van sokken en ondergoed en de katoenen variant ervan kiezen. Wist je dat kruiden ook schimmels in toom houden? Denk aan tijm, laurier, chilipepers oregano en knoflook. En ook kokosolie heeft schimmeldodende eigenschappen.

Medicatie

Medicijngebruik kan het evenwicht in de darmen verstoren. Met name antibiotica en maagzuurremmers kunnen voor een disbalans in de darmbevolking zorgen. Een goede probiotica helpt de bacteriestammen weer te ondersteunen. Een probiotica die de gist Saccharomyces boulardii bevat is de beste keus, omdat deze kleine helper schimmelwerende eigenschappen heeft.

Conclusie

Er kunnen veel oorzaken zijn voor een schimmelinfectie. Maar bijna altijd is er een verstoorde zuurbase balans bij betrokken. Geef niet te snel op, soms duurt het een tijdje voordat je een blijvend effect hebt bereikt!

Bron: For You

Deel deze tip