Hoofdpijn & Spanning

Publicatie datum 19-12-2023 13:30:44
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Wees migraine de baas!

Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd. Er zijn verschillende vormen van migraine, die allemaal zwaar kunnen drukken op het dagelijks leven. Wat is het eigenlijk precies en hoe kun je je klachten verlichten?

Energiedip

Migraine ontstaat wanneer de driedelige zenuw in het hoofd een energiedip krijgt. Deze zenuw, ook wel de trigeminale zenuw genoemd, maakt als reactie op de energiedip pijnmoleculen (neuropeptiden) aan om het lichaam te waarschuwen. Het is een soort sensor die afgaat wanneer er iets niet klopt. Migraine kan erfelijk zijn, maar er zijn ook bepaalde triggers. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje!

Trigger 1: de leverfunctie

Toxinen die niet voldoende door de lever worden verwijderd, eindigen soms in het brein. En daar kunnen ze immuuncellen activeren die energie gaan vragen. Dat triggert uiteindelijk migraine. Probeer daarom alcohol zo veel mogelijk te vermijden. Deze stof remt de lever sterk. Hetzelfde geldt voor medicatie zoals ontstekingsremmers en antidepressiva. Gezonde voeding en een detoxkuur kunnen vaak wonderen doen om je lever te kalmeren. Denk aan chlorella, glutathion of mariadistel.

Trigger 2: hormonen

Het geslachtshormoon oestradiol is een pijnstiller en energieverhoger in het brein. Je leest het goed: geslachtshormonen werken ook in je brein. Zodra je oestradiolspiegel te veel schommelt, kan dit leiden tot energiepieken- en dalen. Je brein reageert hierop met migrainepijnen. Dit is de hormonale migrainevariant. Werken aan je hormonale balans kan dan een oplossing zijn. Neem bijvoorbeeld een vrouwenmulti en kruiden als vitex agnus castus en teunisbloemolie in, verminder het eten van suikers en zorg voor voldoende ontspanning.

Trigger 3: infecties

Nog een trigger zijn infecties. Een virus kan jarenlang blijven sluimeren in het lichaam. Zodra er virale infecties ontstaan, blokkeert dit je energieaanmaak. Als gevolg wordt je trigeminale zenuw geactiveerd en kan migraine tevoorschijn komen. Heb je hiermee te maken? Dan is het verstandig om je weerstand te verhogen. Dit zorgt veelal voor enige verbetering van je migraine. Je kunt specifieke antivirale kruiden gebruiken om je weerstand te verbeteren, zoals astragalus, chaga, reishi of echinacea en natuurlijk vitamine D!

Trigger 4: bepaalde voeding

Pas op met voeding die snelle energiepieken geeft zoals suiker en koffie. Ook voeding die mogelijk schimmels bevat zoals cacao, (opnieuw) koffie, pinda’s, kaas en paddenstoelen. Deze voeding is een trigger, doordat deze schimmels een stof vrijmaken die histamine heet. Dezelfde stof die verantwoordelijk is voor allergieën, bijvoorbeeld hooikoorts. De voedingsstof glutamaten staan ook bekend om het uitlokken van migraine. Probeer voedingsmiddelen met deze smaakversterkers te vermijden. Dit gaat van sauzen tot pizza die e-nummers van E621 tot en met E625 bevatten.

Wat te doen?

Magnesium is een stof die een positief effect heeft op migraine. Het kan dus waardevol zijn om dit in een supplement te gebruiken. Magnesium blokkeert bijvoorbeeld grotendeels het negatieve effect van E621 in het brein. De Rode Pilaren kan je helpen advies te geven welke kruiden of supplementen helpen om migraine te verzachten. Zoals de Rode Pilaren Herb Fevefew op basis van Magnesium Bisglycinaat en Moederkruid.
Ook is het belangrijk zoveel mogelijk stress te vermijden. Het kan zijn dat je een ‘ migraine fenotype’ bent. Ofwel een sociaal emotioneel persoon die geen zelfexpressie kan geven. Dit kan omdat de situatie het niet toelaat of omdat je ouders in je jeugd het niet stimuleerden. Je emotionele spanning die in de jaren ontstaat kan voldoende zijn om af en toe ‘vulkaanuitbarstingen’ te geven die we kennen als migraineaanvallen. Spreek je uit en leer zoveel mogelijk jezelf te zijn als je je hierin herkent!

Deel deze tip