Hooikoorts- hoe verminder je de klachten

Publicatie datum 28-04-2022 18:44:28
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is in de volksmond een term voor allergische rhinitis. Het is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een stof die eigenlijk helemaal niet schadelijk is voor ons. Denk aan stuifmeelpollen, huisstof of berkenpollen. De klachten die ontstaan komen niet van deze stoffen, maar van het immuunsysteem die probeert de stof te neutraliseren.

Hoe werkt het?
Ons immuunsysteem heeft een beschermende slijmvlieslaag die van onze mond tot ons achterwerk loopt. Zelfs de longen en gewrichten hebben deze slijmvlieslaag. Bij een “lek” in deze slijmvlieslaag en de celwand komt er van alles direct in ons bloed terecht. Dat vraagt om een reactie van ons verworven immuunsysteem en het antwoord is histamine. Deze stof wordt vrijgezet door mestcellen, ook wel mastcellen genaamd. Dit zijn een speciaal type immuuncellen.

 

Histamine maakt bloedvaten worden meer doorlaatbaar zodat de immuuncellen in het bloed sneller naar de bestemming toe kunnen. Ook wordt er vocht vrijgezet om de vreemde stof weg te spoelen. Het is de histaminereactie waar we de klachten van krijgen zoals rode branderige ogen, zwellingen, tranen en roodheid.

Hoe kun je de klachten verminderen?
• Door voeding te eten die het immuunsysteem niet uitlokt.
• Door de aanmaak van histamine te remmen
• Door de mestcellen te stabiliseren waardoor deze minder snel “ontploffen” en histamine vrijzetten
• Door de afbraak van histamine te verhogen.

Het spreekt voor zich dat de combinatie van bovenstaande interventies het meest effectief is.

Voeding
Elk voedingsmiddel dat schimmelgevoelig is kan een histaminereactie uitlokken en de hooikoorts verergeren. Denk hierbij aan cacao, pinda’s, alcohol zoals wijn en bier, koffie, druiven en kaas. Schimmels worden met histamine bestreden en dit veroorzaakt de reactie. Ook kan voedsel dat rijpt uit zichzelf histamine aanmaken. Daarom kun je beter zo vers mogelijk eten om dit te voorkomen en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool even te laten staan. De hierin aanwezige melkzuurbacteriën zijn erg gezond maar produceren ook histamine. Daarnaast is het verstandig om het gebruik van granen en zuivel te beperken. Deze voedingsstoffen bevatten eiwitten die het slijmvlies en de cellen van de darmen beschadigen. Brood en melk zijn niet altijd gezond, in tegenstelling tot wat breed wordt
verkondigd.

Aanmaak van histamine remmen
Histamine wordt gemaakt uit een bouwsteen genaamd histidine. Voor deze omzetting heeft het lichaam een enzym nodig die dit mogelijk maakt. Je kunt dit enzym (HDC genaamd) remmen met quercitine, kaneel, knoflook en groene thee. Van deze groep is quercitine de sterkste en is als supplement verkrijgbaar. Een dosering tussen de 250 en 500 milligram werkt doorgaans effectief.

De mestcellen stabiliseren
Het meest gebruikte kruid om de mestcellen in de veilige modus te zetten is Scuttelaria baicalensis. Het effect is dat de klachten rond een uur na inname van Scuttelaria afnemen gedurende 3-4 uur. In hevige pollentijden wordt er doorgaans een aantal keer per dag een capsule gebruikt om de hele dag klachtenvrij te zijn. De dosering kan daarom per dag verschillen met een gemiddelde van 2-3 capsules per dag.

Kun je hooikoorts genezen?
Ja, dat kan. De orthomoleculaire behandeling van hooikoorts richt zich op het repareren van de cellagen van de neus en darmen. Het oplossen van hooikoorts duurt doorgaans een paar weken tot maanden. In de pollentijd is het niet mogelijk, dus dan is het beter om gewoon de klachten te verminderen. De beste tijd hiervoor is het najaar en de winter.

Conclusie
Door zowel de aanmaak, stabilisatie en afbraak te beïnvloeden heb je op de korte termijn het beste effect om van de klachten af te komen. Wanneer de hooikoortsperiode weer voorbij is kun je ervoor kiezen samen met een orthomoleculaire therapeut het “lek” in de slijmvlieslaag en celwand te dichten. Fijne zomer gewenst

Bron: For You

Deel deze tip