Huidveroudering en rimpels

Publicatie datum 23-03-2021 10:35:51
Categorie Huid Tips

Wat is huidveroudering en waarom krijg je rimpels?

Naarmate we ouder worden verandert ook onze huid. We krijgen niet alleen rimpels, maar de huid wordt ook valer en doffer en gaat soms plaatselijk verkleuren. Het mechanisme dat aan de basis ligt is de regeneratie of celvernieuwing. Bij een gemiddelde volwassene duurt het zo’n 28 à 30 voordat de huid zich volledig vernieuwd heeft. Naarmate we ouder worden kan het 50 à 60 dagen duren voordat dit proces voltooid is.

Als gevolg van het huidverouderingsproces wordt de huid minder goed doorbloed. Dit betekent dat er minder aanvoer is van zuurstof en minder afvoer van afvalstoffen. Bovendien gaat de huid minder vocht vasthouden en verliest ze haar spankracht. Ook kunnen de vaatwanden van de haarvaatjes verzwakken, waardoor deze zichtbaar worden. Daarnaast kunnen er pigmentvlekken ontstaan als gevolg van een ontregeling van het melaninegehalte, de stof die zorgt voor de natuurlijke bescherming tegen UV-stralen. Als gevolg van dit alles gaat de huid rimpels vertonen, wordt de teint valer en kunnen er verkleuringen ontstaan. Dit wordt het eerst zichtbaar in het gezicht, vooral rond de ogen, het decolleté en op de handen.

Hoe ontstaan rimpels?

De oppervlakte van de huid is niet glad, maar bestaat uit fijne groeven in een ruitvormig patroon, niet zichtbaar voor het blote oog. Op een jonge huid hebben deze groeven een heel regelmatig patroon. Als gevolg van het proces van huidveroudering gaan bepaalde groeven verdwijnen terwijl andere juist dieper worden. In een eerste stadium worden deze groeven zichtbaar als fijne lijntjes en zijn ze vooral zichtbaar rond en onder de ogen. Bij het ouder worden zullen de lijntjes dieper worden en komen ze ook voor rond de mond en op het voorhoofd. Zo ontstaan uiteindelijk rimpels.

Kan je rimpels voorkomen?

Huidveroudering is een volkomen natuurlijk proces dat zich vroeg of laat bij iedereen voltrekt. In welke mate en wanneer is bij iedereen verschillend. Rimpels voorkomen is dus niet mogelijk. Je kunt ze echter wel verminderen of op een natuurlijke manier tegengaan met een aangepaste levensstijl en de juiste verzorgingsproducten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vroegtijdige huidveroudering o.a. veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Dit zijn kleine deeltjes die vrijkomen bij de stofwisseling in ons lichaam. Om hun schadelijke effect te neutraliseren, maakt ons lichaam antioxidant-enzymen aan. Factoren zoals luchtvervuiling, UV-stralen, stress, roken en alcohol veroorzaken echter een explosieve groei van vrije radicalen, waardoor ze niet voldoende geneutraliseerd kunnen worden. Het teveel aan vrije radicalen kan gezonde cellen beschadigen en schade toebrengen aan de huid en bindweefsels, waardoor rimpels en andere tekenen van huidveroudering ontstaan.

Gelukkig kunnen we ons lichaam helpen om zich te wapenen tegen het effect van vrije radicalen door te kiezen voor voeding en verzorgingsproducten die rijk zijn aan antioxidanten. Dit zijn combinaties van vitaminen en mineralen die -net als de enzymen in ons lichaam- de aanmaak van vrije radicalen tegenhouden en ze neutraliseren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de vitamine C en E en carotenoïden een sterk antioxidatieve werking hebben. Andere antioxidanten zijn de mineralen selenium, chroom en zink en sommige polyfenolen.

Tips tegen rimpels

Een wondermiddel tegen rimpels en huidveroudering bestaat niet. En dat is ook helemaal niet nodig, want ouder worden hoort gewoon bij het leven. Je hebt echter zelf wel een grote impact op het moment en de manier waarop je veroudert. Met deze 5 tips blijft je huid haar natuurlijke uitstraling en vitaliteit behouden.

  1. Kies voor voeding die rijk is aan anti-oxidanten
    De vrije radicalen die het verouderingsproces in ons lichaam versnellen, kunnen we zelf voor een deel neutraliseren door te kiezen voor voeding die rijk is aan anti-oxidanten. Vooral deze vitaminen en mineralen voeg je het beste toe aan je dagelijks menu; - Carotenoïden (bèta caroteen, lycopeen): gele, oranje en rode groenten en fruit - Vitamine C: fruit en groenten - Vitamine E: fruit, plantaardige oliën - Selenium en zink: vlees, vis, volkorenproducten - Polyfenolen (fenolische zuren, flavanoïden): fruit, groenten, thee, koffie, chocolade, rode wijn
  2. Gebruik aangepaste verzorgingsproducten
    Heel wat verzorgingsproducten voor de rijpere huid beloven zichtbare verjonging en spectaculaire resultaten. De oudere huid is echter vooral gebaat bij een milde, natuurlijke verzorging met werkzame oliën en plantenextracten die de celvernieuwing stimuleren. Granaatappelpitolie  bijvoorbeeld, rijk aan kalium, vitamine E, polyfenolen en essentiële vetzuren, heeft sterk antioxidatieve eigenschappen en een intens voedende werking. Hierdoor wordt de huid verstevigd en zullen rimpels verminderen.
  3. Jong geleerd is oud gedaan
    Het beste pas je je verzorgingsproducten aan van zodra de eerste tekenen van huidveroudering zich voordoen. Meestal begint dit rond je dertigste in de zone rondom de ogen. Rosa Mosqueta Vitaliserende Gezichtsvezorging verzacht de eerste lijntjes en verbetert de huidelasticiteit. Rosa mosqueta -olie is rijk aan essentiële vetzuren en helpt de huid bij het versterken van haar natuurlijke barrièrefunctie. Ze is gekend omwille van haar verzachtende werking bij littekenweefsel, striemen en pigmentvlekken.
  4. Wees voorzichtig met blootstelling aan de zon
    Veelvuldige blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Probeer de volle zon zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende bescherming. Door overmatig te zonnen, ook op jonge leeftijd krijg, je later eerder rimpels, aangezien je huid de zonneschade ‘onthoudt’.
  5. Leef gezond en …geniet!
    Niet alleen voor je huid maar ook voor je algemene levenskwaliteit is het verstandig om niet te roken en te zorgen voor voldoende beweging en ontspanning. Daarvoor  hoef je geen topsporter te worden. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk in de buitenlucht bent en geniet van wat je doet. Wandelen, fietsen en tuinieren zijn dus ideaal. Wist je trouwens dat zen-monniken die dagelijks mediteren een vol en gaaf gelaat behouden, ook op latere leeftijd? De diepe, trage ademhaling tijdens het mediteren zorgt voor een beter zuurstofopname, waar ook de huid erg bij gebaat is.

Het effect van de overgang op je huid

Gemiddeld komt een vrouw rond haar vijftigste in de overgang. Tijdens deze fase neemt ze afscheid van haar vruchtbare periode. Het gevolg hiervan zijn een aantal lichamelijke veranderingen, veroorzaakt door hormonen. Niet alleen stopt de menstruatie, maar het hele lichaam verandert. En dit heeft ook gevolgen voor de huid. 

Door het dalende oestrogeengehalte verliest je huid aan collageen en elastine en wordt ze slapper. Tegelijkertijd vertraagt de stofwisseling/regeneratie van je huid. Als gevolg hiervan wordt de huid droger en gevoeliger en verliest ze aan elasticiteit en spankracht. De gezichtscontouren worden slapper en rimpels worden dieper.

In deze levensfase is het belangrijk om te kiezen voor verzorgingsproducten die de huid verstevigen, hydrateren en revitaliseren, zonder haar onnodig te prikkelen. Je huid is immers extra gevoelig als gevolg van de hormonale veranderingen. Producten met een sterke anti-age werking kun je nu beter vermijden.

Bron: Weleda

Deel deze tip