Hyaluronzuur – Wat is dat?

Publicatie datum 20-06-2021 14:53:34
Categorie Info , Social Media

Als het gaat om het verzorgen van je huid van binnenuit, is collageen tegenwoordig het toverwoord. Maar er is nog een andere stof die in ons lichaam al aanwezig is, die ook een grote rol speelt in het bestrijden van huidveroudering: hyaluronzuur. Klinkt ingewikkeld? Valt mee, je spreekt het uit als hie-ja-lu-ron-zuur. Maar wat is het nou precies? En wat doet het voor onze huid?

Wat is Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een organische verbinding die samengesteld is uit lange ketens koolhydraten, die in zowel ons mensen als dieren wordt aangetroffen. Ongeveer de helft van die hyaluronzuur bevindt zich in je huid. Hier bindt het zich aan watermoleculen om vocht vast te houden en je huid te hydrateren. Bron Het werkt als een spons. Eén gram hyaluronzuur houdt tot wel zes liter vocht vast.

Geen wonder dus dat het veel in huidverzorgingsproducten en supplementen wordt gebruikt!

Hyaluronzuur (ook wel hyaluronan of hyaluronaat genoemd) is een glycosaminoglygaan, dit is een belangrijk bestanddeel van 
collageenrijke weefsels als kraakbeen, bindweefsel en botten. Het is een belangrijk onderdeel van de extracellulaire matrix, 
die stevigheid en structuur aan onze weefsels geeft.

Wat is de beste manier om hyaluronzuur binnen te krijgen?

Helaas neemt ons lichaamseigen hyaluronzuur steeds meer af naarmate we ouder worden. Dat is ook de reden dat een oudere huid vaak droger wordt en meer rimpels gaat vertonen. Het is dus een bekend anti-aging middel, bijvoorbeeld in fillers. Maar gelukkig kun je hyaluronzuur ook innemen om het aan te vullen.

Serum, crème smeren of innemen? Wat werkt het beste?

Crèmes of serums met hyaluronzuur hydrateren de huid en vullen de fijne lijntjes op. Maar een grote kanttekening is hierbij wel: het effect is tijdelijk, het verdwijnt zodra je stopt met smeren. Daarnaast moet het op een vochtige huid worden aangebracht, anders werkt het effect averechts. De huid wordt dan namelijk sneller uitgedroogd.

Ook kun je hyaluronzuur binnenkrijgen door middel van een supplement in je voeding. Zo reguleer je zelf de dosis en is de opname in je lichaam niet afhankelijk van de je huid.

Hyaluronzuur en collageen – wat hebben die met elkaar te maken?

Collageen is naast hyaluronzuur ook een lichaamseigen stof, belangrijk voor het behouden van een jonge huid. Wat is nu het verschil tussen collageen en hyaluronzuur? Hyaluronzuur zorgt simpel gezegd voor hydratatie en volume. Collageen voor structuur en stevigheid. Je kunt de stoffen dus niet helemaal met elkaar vergelijken.

Maar wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat we er steeds minder zelf van aanmaken naarmate we ouder worden. Door zowel hyaluronzuur als collageen in te nemen kun je huidveroudering dus op verschillende manieren tegengaan. Wel is er meer onderzoek gedaan naar het innemen van collageen dan hyaluronzuur, waar al verschillende resultaten mee zijn aangetoond.

Waar wordt het supplement van gemaakt?

Hyaluronzuur is een stof die van nature in het bindweefsel van de huid van alle levende wezens aanwezig is, zowel in de huid van mensen als van dieren. Het kan zowel synthetisch worden geproduceerd als natuurlijk geëxtraheerd worden uit bijvoorbeeld vishuiden. Het bestandsdeel uit vissenhuiden lijkt het meest op menselijk collageen en is daarom uitermate geschikt om te gebruiken. Natuurlijk en effectief! 

Wat doet het voor je huid en helpt het tegen huidveroudering?

Ja. Met ‘extra’ hyaluron kun je inderdaad zorgen voor meer hydratatie en het opvullen van fijne lijntjes. Dit kan met een gezichtscrème en, heel populair tegenwoordig, met een cosmetische filler. Maar er bestaan ook steeds meer supplementen en poeders met hyaluronzuur. Zo versterk en hydrateer je je huid van binnenuit. Bron

Is het geschikt voor elk huidtype?

Het is geschikt voor elk huidtype. Het ingrediënt werkt echter het beste in een vochtige omgeving. Bij een droge huid zijn er daarom extra ingrediënten in een crème nodig om de stof zijn werk te laten doen. Deze ingrediënten kunnen een laag op de huid vormen om te voorkomen dat vocht ontsnapt. Zijn dergelijke stoffen niet toegevoegd, dan bestaat de kans dat de werkzaamheid van hyaluronzuur in de crème niet optimaal is. Bij een vette huid zijn er geen extra ingrediënten nodig door de aanwezigheid van voldoende talg.

Hyaluronzuur via de voeding innemen als een supplement of poeder is voor iedereen geschikt en niet afhankelijk van je huidtype.

Helpt het tegen acne littekens?

Er is nog niet veel bekend over het behandelen van acne littekens met hyaluronzuur. Toch wordt er steeds meer mee getest en staat het bekend om zijn werking voor een verbetering van de huidstructuur. Dit komt doordat het water vasthoud en water zorgt voor volume. Kuiltjes, deukjes, en andere oneffenheden kunnen worden opgevuld en gehydrateerd door constant gebruik van hyaluronzuur in de voeding of bijvoorbeeld een hyaluronzuurfiller.

Hoeveel mg mag je per dag innemen?

Volgens onderzoeken zijn hoeveelheden van 120-240 mg hyaluron per dag voldoende voor effect op de huid. Bij collageen is 10 gram voldoende voor een effect op huidveroudering.

Zijn er bijwerkingen en kun je er allergisch voor zijn?

Iemand met vis en/of schaal- en schelpdierenallergie kan dit product niet gebruiken. Verder zijn er geen negatieve bijwerkingen.

Hyaluronzuur en collageen werkt van binnenuit

Collageen zorgt in onze huid voor structuur en stevigheid, hyaluronzuur dus voor hydratatie. Beide stoffen nemen naarmate we ouder worden af, maar kunnen we gelukkig aanvullen. Door collageen en hyaluronzuur in te nemen in onze voeding als supplement, capsule of poeder werkt het van binnenuit. Anders dan cremes of serums blijft het niet op de huid zitten, maar werkt het direct in je lichaam waar het nodig is. Probeer het uit om te zien wat het voor jou huid kan doen!

Bron: Viscollageen.nl

 

Deel deze tip