Tips van Rineke
Los van een mooie energiebesparing (door een overvloed aan seizoengroente niet in te vriezen maar op deze manier te bewaren heeft een dergelijk tafelzuur een hele gezonde invloed, mits je niet de kant-en-klare versies met veel suiker koopt en het niet bovenmatig eet:
- Het is een fantastische base vormer (dat biedt een mooi tegenwicht aan de vele zuren die we eten, zoals graan, soja, kaas, vlees, vleeswaren, suiker, frisdrank etc)
- Azijn (ook citroensap) verlagen de PH in de maag. Om eten (eiwitten) goed te verteren moet onze maag een PH van ca. 2 tot 3 hebben. Alleen dan worden eiwitten goed ‘in stukjes geknipt’ en kunnen alle voedingsstoffen als vitamines, mineralen, sporenelementen in de darm optimaal worden opgenomen. ‘Niet wat we eten maar wat we verteren komt ons ten goede’.
- Suiker daarentegen verhoogt de PH in de maag en werkt daarom je spijsvertering flink tegen.Stoppen met suikerrijk voedsel kan een belangrijke stap in de goede richting zijn als je maagzuur problemen hebt.
- Azijn en citroensap activeren de maag om maagzuur aan te maken. Chronische stress is bijvoorbeeld een grote factor waardoor we te weinig maagzuur aanmaken. Het tegenstrijdige is dat we door te weinig maagzuur aanmaak vaak oprispend maagzuur na de maaltijd ervaren. En daardoor, met een beetje pech, het probleem verergeren door maagzuurremmers te gebruiken.
- Een beetje zuur voor de maaltijd bevordert niet alleen de aanmaak van maagzuur maar bevordert ook de speekselafscheiding. Ook weer een belangrijke voorwaarde om je eten (in dit geval koolhydraten) te verteren. Eten wat in het ‘voortraject’ in mond of maag niet goed verteert wordt kan flink wat onbegrepen darmklachten veroorzaken: Je darm bacteriën kunnen te grote voedselbrokken niet adequaat verteren zodat er erg gemakkelijk rotting en gisting optreedt.
- Appelazijn lijkt een positieve invloed op insuline en glucose te hebben: zo verlaagt het de piek in glucose en triglyceriden na de maaltijd en zorgt het dat glucose beter wordt opgenomen in onze (spier)cellen. Beide zijn belangrijk in de strijd tegen diabetes 2 die naar verwachting 1 op de 3 Nederlanders de komende jaren zal treffen.(2)
- Appelazijn heeft een natuurlijke antibiotische werking. Het lijkt een overgroei aan schadelijke bacteriën en schimmels in de darm tegen te gaan,(3) Het zou dan vooral om E-coli, S. Aureus en, Candida Albicans te gaan. (3)
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438142/
(2) https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
Over de bedenker van dit recept
Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService