Je huid tijdens de zwangerschap

Publicatie datum 16-06-2020 10:29:26
Categorie Huid Tips

Zwangerschapsstriemen voorkomen

Meestal begint je zwangere buik pas te groeien vanaf de derde zwangerschapsmaand. Door de groei van de buik kan het zijn dat je zwangerschapsstriemen krijgt. Dit zijn kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel van de huid, die ontstaan als gevolg van de toenemende spanning. Zwangerschapsstriemen op je zwangere buik en soms ook op je borsten zijn vaak eerst rood-blauw van kleur, maar later worden ze wit en vallen ze minder op. Ze zijn niet schadelijk maar ontsieren het huidoppervlak en zijn helaas blijvend, tenzij je er iets aan doet.

Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met een verzorgende olie kun je striae helpen voorkomen. Een soepele huid is immers meer flexibel en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot drie maanden na de geboorte.

Jeuk tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van een droge, gespannen en jeukende huid. De kriebel kan zich naar je hele lichaam uitbreiden. Vooral ’s nachts kan de huid gaan jeuken. Dat komt doordat de zwangerschap je hele immuunsysteem door elkaar gooit, wat allergische reacties teweeg kan brengen. Het kan ook gaan jeuken op plekken waar de huid snel oprekt, zoals op je buik, dijen en borsten.

De huid goed verzorgen met een voedende olie of bodylotion brengt verlichting. Na de geboorte verdwijnt de jeuk vanzelf.

Pigmentveranderingen in de zwangerschap

Ook kan de huid op bepaalde plaatsen van je lichaam donkerder worden. Dit gebeurt onder invloed van een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt afgescheiden door een klier in de hersenen (hypofyse). Je tepels kunnen donkerder worden en je kunt een verticale donkere streep op je buik krijgen: de zogenaamde zwangerschapsstreep of linea nigra. Mogelijk wordt ook de huid in je oksels, arm- of knieplooien bruiner.

Ook moedervlekken kunnen veranderen. Onder invloed van de zon wordt de verkleuring meer uitgesproken, dus vermijd direct zonlicht. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Na de bevalling verdwijnt de verkleuring meestal, maar dit kan enkele maanden duren.

Gezichtsvlekken of zwangerschapsmasker

Om gezichtsvlekken of zwangerschapsmasker te voorkomen, kun je beter niet in de zon komen tijdens je zwangerschap. Deze bruine of gelige vlekjes verschijnen vooral op het voorhoofd, de neus, de kin en de wangen. Maar ook het hele gezicht kan een vlekkerige bruine kleur krijgen. De huid rond de ogen en de mond verkleurt niet mee.

Het zwangerschapsmasker wordt, net als verkleuringen elders op het lichaam, veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen stimuleren tijdens de zwangerschap je huid om meer pigment aan te maken. Na de bevalling kan het een paar maanden duren voor de verkleuring verdwijnt.

Borsten

Tijdens je zwangerschap worden je borsten groter, voller en gevoeliger; ze kunnen gespannen aanvoelen. Ook prikkelingen en pijn in de borsten of tepels zijn volkomen normaal. Het gebied en de klieren rond de tepels kunnen donkerder en groter worden.

Om eventueel ongemak te verlichten kun je je borsten na het wassen of douchen met koud water afspoelen. Masseer ze daarna met een voedende olie. Ook dit brengt verlichting. Bovendien help je zo striemen (striae) op je borsten voorkomen.

Bron: Weleda.nl

Deel deze tip