Ingrediënten
Voor 2 à 3 personen
- 2 ons biologische kip
- 1 a 1,5 eetlepel rode palm- of kokosolie
- 2 flinke uien
- 2 flinke tenen knoflook
- 1 winterwortel (of 3 waspenen)
- 1 a 2 bio puntpaprika (’s)
- 1 theelepel curcuma (of vers geraspt)
- 1 theelepel gember (of vers geraspt)
- Snufje kerrie poeder
- Snufje cayenne of chili naar eigen smaak (of half rood pepertje)
- 1 rijpe gepureerde mango
- Peper en keltisch zeezout naar eigen smaak
- Evtueel serveren met wat verse koriander. En mocht je extra mango in huis hebben: nog wat mango blokjes erover strooien.
Lekker met sperziebonen, broccoli, peulen en verder quinoa, haverkorrels, zilvervliesrijst of boekweit noodles.
Gezondheidstips
Tip a la Rineke
ik bedacht dit recept voor een cliënt met pre-diabetes/metabool syndroom* die erg gek op curry is maar geen kokosmelk/kokosolie kan verdragen. "Zou er niet een lekker alternatief zijn - die ook nog direct zijn klachten in goede banen zou kunnen leiden- zodat hij toch zijn geliefde curry kon blijven eten" vroeg hij zich af? Daarom bedacht ik deze mango variant. Mango bevat de stof mangoferine die bij regelmatige consumptie lijkt bij te dragen aan verlaging van de bloedsuikerspiegel**(omdat een enzym in mango de opname van glucose in de bloedbaan vermindert) Deze meneer adviseerde ik wel om er GEEN zilvervliesrijst bij te eten maar boekweit, haver of quinoa. Deze hebben immers veel minder effect op de bloedsuikerspiegel dan rijst of een tarweproduct.
Dit gerecht is door de mango, wortelen en rode palmolie ook een rijke bron van bèta-caroteen. Ook meer carotenoïden zijn uitermate welkom in de strijd tegen het metabool syndroom***. En nog super lekker ook!
* als er aan meer dan 3 van deze kenmerken aanwezig zijn spreken we van metabool syndroom: verhoogd nuchter glucose (meer dan 6.1), verhoogde bloeddruk (meer dan 140/90), een BMI van meer dan 30, een tailleomtrek van > 102 bij mannen en > 88 cm bij vrouwen. een HDL cholesterol van < 1.3 en een triglyceriden gehalte van > 1.7. (zie uitgebreide informatie op blz. 377 van mijn boek "Alles draait om je hormonen".
Als je het lekker vindt kun je ook de knoflook pas op het laatst (rauw) door je saus doen. Bovendien heeft rauwe knoflook heeft een groter bloeddruk verlagend effect dan verhitte knoflook.Zie weetje voeding bij hoge bloeddruk
** http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155986
***Ford ES et al. The metabolic syndrome and antioxidant concentrations. Findings from the third national health and nutrition examination survey. Diabetes 2003;52:2346-2352.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService