Publicatie datum
23-01-2020 13:16:01
Categorie
Info
Door: Casper Beukema
Elke vrouw komt gemiddeld rond het vijftigste levensjaar in de overgang. De menopauze is het einde van de menstruele perioden en ook de vruchtbaarheid. Helaas komen er vaak ook klachten bij kijken. Denk aan uitdroging van slijmvliezen, opvliegers en afname van de botdichtheid. De klachten worden vooral veroorzaakt door een daling van de geslachtshormonen oestradiol en progesteron.
Je zou denken dat de klachten er altijd bij horen, want de daling is deel van de overgang. Maar wist je dat dit niet altijd zo hoeft te zijn? Vaak is er een verschil in daling tussen de hormonen oestrogeen en progesteron waardoor het hormonale evenwicht wordt verstoord.
Oorzaak van verstoord evenwicht
Een grote oorzaak hiervan is voeding. Zo kun je van een vitamine D3-tekort flinke hormonale problemen krijgen. D3 is nodig om vanuit cholesterol de hormonen progesteron en oestradiol te maken. En juist deze hormonen geven problemen wanneer ze te veel dalen. Je krijgt vitamine D3 onmogelijk voldoende uit voeding binnen en zonlicht is in de 'R'-maanden niet krachtig genoeg om vitamine D3 aan te maken. Beter is het om vitamine D3 als een supplement te gebruiken als je in de winter niet naar de zon vertrekt. Ook omega 3 vetzuren uit vis of algen(olie) zijn nodig om je cellen eenvoudiger te laten openen en sluiten voor de hormonale signalen. Het niet eten van vette zeevis is een probleem. Kweekzalm, pangasias, lekkerbek en tilapia vallen hier niet onder.
Verstoorde bloedsuikerspiegel
De tweede oorzaak is een verstoorde bloedsuikerspiegel. Het hormoon insuline is nodig om glucose uit je voeding in je cel te brengen. Tussendoortjes en te veel suikers in je voeding verhogen het hormoon insuline constant waardoor de geslachtshormonen worden verstoord. Eet daarom niet te vaak op een dag en soms gewoon helemaal niets. Dan kan je insuline even dalen. Magnesium is nodig om suiker naar je cellen te brengen en een magnesiumtekort kan ook een oorzaak zijn van hormonale problemen. Je merkt een magnesiumtekort aan verhoogde spierspanning zoals kramp, vermoeidheid, zin in suiker en onrust.
Stress De derde oorzaak is stress.
Het stresshormoon cortisol is erg prettig want het helpt je reageren op gevaar en houdt je bij de les. Zonder cortisol word je loom en lui. Maar continu onder stress staan, is zeer schadelijk omdat cortisol te lang hoog blijft. Wanneer heb je chronische stress? Niet per se wanneer je dagelijks in paniekmodus staat. Het gebeurt vooral wanneer je niet kunt ontspannen na je werk. Je blijft dan 'aan' staan na een inspanning. Ook hier kun je, naast magnesium, een kruidenextract voor gebruiken die je tot rust brengt.
Nee zeggen
Wist je trouwens dat 'geen nee kunnen zeggen' een van de grootste oorzaken van stress is? Veel mensen voelen zich schuldig als ze iemand weigeren, maar het is noodzakelijk voor de hersenen om een grens af te bakenen. Een rol spelen is een andere oorzaak voor stress. Zit je op je plek in je relatie, werk of vriendenkring? Dan verbruik je minder energie dan wanneer dit niet het geval is. Ook een geheim met je meedragen kost erg veel energie.
Kom maar op! Het aanvullen van tekorten in je voeding en achterhalen of er winst te halen valt in suikergebruik en stressbeheersing maakt dat je veel beter voorbereid bent op een mooie periode van je leven. Kom maar op met die overgang!
Bron: For You
KlantenService