Kraak de problemen met je Kraakbeen

Publicatie datum 22-03-2022 09:09:41
Categorie Info , Social Media

Door: Casper Beukema

Kraakbeen is een raar weefsel. We bestaan er voor een groot deel uit wanneer we een foetus zijn. Naarmate we ouder worden, verandert kraakbeen in bot en blijven alleen de uiteinden op de botten over. Kraakbeen heeft geen zenuwen en ook geen bloedvaten, wat betekent dat we met drukkracht de voedingsstoffen erin en de afvalstoffen eruit moeten krijgen

Kraakbeen kan in de loop van de tijd wat problemen met zich meebrengen die je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Er kunnen ruwweg drie soorten problemen ontstaan met kraakbeen: slijtage, verzuring en een ontsteking.

Slijtage
De geneeskundige term voor slijtage is ‘artrose’. Bij ‘slijtage’ denk we vaak aan te veel gebruik. In sommige gevallen klopt dit, maar onvoldoende belasten is minstens net zo schadelijk. Je hebt drukbelasting nodig, anders slijt het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor onvoldoende drinken. Vergelijk kraakbeen met een spons: het moet water opzuigen om de klappen op te kunnen vangen tijdens beweging. In verreweg de meeste artrosegevallen is er sprake van onvoldoende voedingsstoffen, een vochttekort en/of onvoldoende beweging. Kraakbeen wordt gemaakt van glucosamine, een suikereiwit. Glucosamine kun je nemen als supplement: vooral nuttig als je intensief beweegt, zoals bij badminton of voetballen. Het is een middel om kraakbeen op peil te houden zonder dat er sprake is van een ontsteking

Ontsteking
Een ontsteking van kraakbeen wordt ‘artritis’ genoemd. Het immuunsysteem is dan actief en kraakbeen wordt door de ontsteking afgebroken. Als je er langere tijd last van hebt, is het remmen van de ontsteking de eerste stap. Dit kun je doen door omega-3 binnen te krijgen, via vis of visolie. Ook geelwortelextract, oftewel curcumine, heeft een ontstekingsremmend effect. Kom maar op met die kerrie, dus! Belangrijk: als je geelwortel in je voeding gebruikt, neem er dan olie en zwarte peper bij, omdat je de stof anders nauwelijks opneemt. De extracten uit supplementen zijn vele malen sterker dan in voeding, dus samen gebruiken kan zeker.

Verzuring
Onder een microscoop ziet kraakbeen er een beetje uit als een rij tandenborstels. De haartjes trekken water als een magneet aan. Heb je weleens steekjes gevoeld in je kraakbeen? Dat kan een scheurtje zijn wanneer het kraakbeen onvoldoende water aantrekt. Veel zure afvalstoffen van suikers, hormonen, medicatie en voeding gaan op de plek van water zitten in het kraakbeen. Hierdoor kan het kraakbeen geen water meer aantrekken en droogt het uit. Wanneer je het daarna belast, is de kans op breken vele malen groter.

Iedereen maakt zure afvalstoffen aan en het is belangrijk om deze zoveel mogelijk kwijt te raken. Vermijd daarom:

  • Fructose (in vruchtensap en frisdrank)
  • Stress
  • Te weinig water drinken

Je kunt zuren kwijtraken door minder vaak te eten, minder suiker te gebruiken, Alka-thee te drinken en je nieren af en toe te vertroetelen met guldenroede. Dit kruid ondersteunt de nieren en kan binden aan de zuren.

Bron: For You

Deel deze tip