Publicatie datum
17-11-2016 08:30:25
Categorie
Recepten
Ja!!! Het is dan eindelijk weer zo ver…
Sinterklaas heeft weer voet aan wal gezet met zijn zwarte pieten in Nederland.
Dit betekent dat het weer tijd is voor chocolademelk, banketstaven en natuurlijk Kruidnoten.
De kruidnoot, de alom bekende en favoriete lekkernij in Nederland rond het sinterklaasfeest zijn de kleine bruine koekjes. Waar komen ze vandaan? En waarom eten we die rond de tijd van Sinterklaas?
In de 16e eeuw werd er met Sinterklaas snoepgoed uitgedeeld om de kinderen te verwennen dat zie je al afgebeeld op oude schilderijen. Ze waren toen nog vierkant en smaakten een beetje naar ontbijtkoek.
Ze worden gemaakt met speculaaskruiden dit kwam uit het Verre Oosten waar zeelui 300 jaar geleden voor het eerst specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagels vandaan haalden.
Het recept voor de kruidnoot staat dus pas sinds de 19e eeuw in de kookboeken.
Waarom zijn ze zo hard? Omdat ze dan goed rond gestrooid konden worden.
Rond de 18e eeuw was de kruidnoot eigenlijk een heel gewoon tussendoortje. Er werd het hele jaar door van gesnoept en pas rond de 19e eeuw werd het een echt Sinterklaas lekkernij. Waarom??
Traditie..daarom!!
Hieronder een recept voor heerlijke pepernoten.
Ingrediënten:
Bereiding:
Eet ze niet te warm, afgekoeld zijn ze NOG LEKKERDER!
ENJOY!
KlantenService