Publicatie datum
11-06-2024 19:44:57
Categorie
Recepten
, Rineke Dijkinga
Mediterrane Quinoa Plaattaart met Spinazie....Alsof je pizza eet!
Bereiding
Kook de Quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Pel de uien en knoflook en snijd (of haksel) deze heel fijn. Ontdooi de diepvries spinazie en laat het water weglopen (in het voorjaar en in de zomer kun je uiteraard verse spinazie of anders fijngesneden boerenkool, bloemkool en wat brandneteltoppen gebruiken) Doe de gekookte quinoa, groente en de rest van de ingrediënten (met uitzondering van de kaas en pesto) in een kom en proef even. Als het lekker op smaak is voeg je de eieren en de bakingsoda toe. Voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Verdeel het mengsel in 2 porties en spreid het mengsel uit op bakpapier en verdeel het over 2 bakplaten (van ca 26 x 37 cm) of 1 grote bakplaat. Egaal verdelen tot het een dikte heeft van ca. 1-1,5 cm.Plaat de bakplaten in het midden van een voorverwarmde oven op 140 graden zetten. Haal ze na ca. 25 minuten uit de oven. Zet de oven uit. Verdeel de kaas erover en zet nog heel even terug in de oven. Laat een paar minuten staan tot de kaas gesmolten is. Haal ze uit de oven, besmeer ze met pesto en leg ze op een afkoelrooster. Garneer de plaattaart rijkelijk, zie serveer suggesties hieronder. Voor het opdienen nog een flinke scheut olijfolie erover sprenkelen en naar hartenlust de garneer suggesties erover verdelen. Serveer met een warme groente of een salade. Als je iets over houdt: koud is het ook een heerlijke lunch!
TIP: ga je een deel invriezen? Laat de pesto en de topping dan achterweg tot je de plaattaart gaat bereiden.
Tip: door de kaas er pas over te doen als je de oven al uit hebt ontstaan er veel minder AGEs. En dat komt een gezond hart-vaatsysteem ten goede.
Ingrediënten
Bodem plaattaart
* als er volop groene bladgroentes en/of brandnetels zijn kun je uiteraard verse groente gebruiken. In winter en voorjaar is de diepvries spinazie een goed alternatief. Maar ook een overschot aan courgette (wel fijn blenderen en zaadlijsten verwijderen) past prima in dit gerecht
Topping
Nog een flinke scheut olijfolie, geroosterde zonnebloempitten, noten, kiemen, wat verse groene kruiden, waterkers, rucola, kiemen, asperges, artisjokken, gegrilde paprika, zongedroogde tomaten, edelgistvlokken, olijven, wat mozzarella etc.
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
Bron:
Rineke Dijkinga
https://rinekedijkinga.nl/recepten/mediterrane-quinoa-plaattaart.html
KlantenService