Bereiding
Smelt de boter samen met de vloeistof (water, amandel- of havermelk) in een pannetje. Doe de warme vloeistof bij de rest van de ingrediënten. Proef en voeg eventueel nog iets van de specerijen, zout of suiker toe.
Ga je voor de snelle bereiding, doe dan een vel bakpapier in een broodvorm, schep de deegmassa erin, zet het 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Prik met een cocktailprikker in je koek om te kijken of deze gaar is, elke oven werkt anders.
* Als je water gebruikt zul je wellicht iets meer zoet willen toevoegen.
**Voor de langzame bereiding: Voeg gist/zuurdesem toe, zet het afgedekt 8-12 uur op kamertemperatuur en bak het dan af.
Ingrediënten
- 250 gram geraspte rauwe wortel of anders courgette
- 100 gram havermeel
- 60-70 gram pompoenpitten proteïne (of Heliaflor zonnebloempitten proteïne)
- 150 gram roggemeel (of 100 gram rogge en 50 gram kastanjemeel)
- 100 gram boekweit
- 100 gram quinoavlokken of -grutten. Anders 100 gram havermuesli
- 10-14 gram speculaas- of koekkruiden of Garam Masala
- circa 10 gram anijszaad, fijn maken in de vijzel
- 3-4 gram Keltisch zeezout
- 250-300 ml water of haver- of amandelmelk (bij gebruik courgette maximaal 250 ml) *
- 60 gram gesmolten boter, Ghee of kokosolie
- 25-30 gram kokosbloesemsuiker*
- 15 gram psyllium.(anders ca. 6-7 gram agaragar of Johannesbroodpitmeel)
- eventueel 1 zakje gedroogde gist (of zuurdesem)**
Gezondheidstips
Tip à la Rineke: Ik maak deze koek heel vaak: omdat ie lekker is en er zoveel variatiemogelijkheden zijn, ook wat betreft de specerijen. Glutenvrij is dit ook prima te maken, bijvoorbeeld met kastanjemeel in plaats van rogge (gebruik dan circa 25 gram meer Heliaflor, 20 gram Psyllium en evt. wat minder kokosbloesemsuiker).
In plaats van kokosbloesemsuiker maak ik dit recept ook regelmatig met gedroogde/gepureerde vijgen en wat dadels. Mogelijkheden te over. Gebruik je creativiteit (en gewoon wat je voor meelsoorten in huis hebt) zodat je veel meer variatie in je voeding krijgt. Ik maak de koek nooit zo zoet. De zoetekauwen kunnen de koek extra zoet maken door wat honing op hun plakje koek te smeren.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService