Meergranen ontbijtkoek met proteïne

Publicatie datum 23-01-2018 18:54:54
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Smelt de boter samen met de vloeistof (water, amandel- of havermelk) in een pannetje. Doe de warme vloeistof bij de rest van de ingrediënten. Proef en voeg eventueel nog iets van de specerijen, zout of suiker toe.

Ga je voor de snelle bereiding, doe dan een vel bakpapier in een broodvorm, schep de deegmassa erin, zet het 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Prik met een cocktailprikker in je koek om te kijken of deze gaar is, elke oven werkt anders.

* Als je water gebruikt zul je wellicht iets meer zoet willen toevoegen.

**Voor de langzame bereiding: Voeg gist/zuurdesem toe, zet het afgedekt 8-12 uur op kamertemperatuur en bak het dan af.

Ingrediënten

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Ik maak deze koek heel vaak: omdat ie lekker is en er zoveel variatiemogelijkheden zijn, ook wat betreft de specerijen. Glutenvrij is dit ook prima te maken, bijvoorbeeld met kastanjemeel in plaats van rogge (gebruik dan circa 25 gram meer Heliaflor, 20 gram Psyllium en evt. wat minder kokosbloesemsuiker).

In plaats van kokosbloesemsuiker maak ik dit recept ook regelmatig met gedroogde/gepureerde vijgen en wat dadels. Mogelijkheden te over. Gebruik je creativiteit (en gewoon wat je voor meelsoorten in huis hebt) zodat je veel meer variatie in je voeding krijgt. Ik maak de koek nooit zo zoet. De zoetekauwen kunnen de koek extra zoet maken door wat honing op hun plakje koek te smeren.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip