Moet je eens horen: alles over tinnitus

Publicatie datum 19-12-2023 12:31:00
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Moet je eens horen: alles over tinnitus

Er wordt weleens voor de grap beweerd dat wanneer je een zeeschelp tegen je oor houdt, je het ruisen van de zee hoort. Dit is eigenlijk het ruisen van je oor. Wanneer je de schelp weer wegdoet, is de ruis weg. Maar wat als je constant een ruis of een pieptoon hoort? Grote kans dat je te maken hebt met tinnitus!

Tinnitus

Fluiten, suizen, zoemen of piepen. Tinnitus is een verzamelnaam voor geluiden die niet van buiten komen, maar in je oor zelf worden ervaren. Grote kans dat je weleens uit het niets een pieptoon hebt gehoord die vanzelf weer verdween. Met tinnitus ervaar je dit geluid constant. Hoewel je knettergek kan worden van tinnitus, is het niet schadelijk. Het kan alleen wel je dagelijks leven negatief beïnvloeden. Hoe kan het toch dat je met tinnitus te maken krijgt?

Gevolg medicijnen

Tinnitus is een bijwerking van bepaalde medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan aspirine. Een andere oorzaak is een verkoudheid of oorontsteking waarbij vaak een zoemende ruis wordt ervaren, vooral naarmate de dag vordert. Als het langere tijd aanwezig is, kan het worden veroorzaakt door te harde omgevingsgeluiden zoals vuurwerk, discotheken of machinale geluiden op het werk. Soms ontstaat er tinnitus na een ongeval, zoals een whiplash of een hersenschudding. Zijn deze oorzaken uitgesloten, maar heb je vooralsnog last van oorsuizen? Dan is het goed om verder te kijken naar andere lichamelijke oorzaken.

Vernauwing bloedvaten

Dit kan bijvoorbeeld een vernauwing van je bloedvaten zijn. Stel je een rivier voor die woest stroomt. Deze maakt meer geluid dan een kabbelend beekje. Het ruisen wordt soms veroorzaakt door een overdruk op de bloedvaten die bij het oor gelegen zijn. Stress is van grote invloed op de vernauwing van je bloedvaten. Je bloeddruk neemt toe en je verbruikt stoffen die je bloedvaten verwijden zoals magnesium en serotonine. Daarnaast is een chronische (laaggradige) ontsteking een oorzaak van vernauwde bloedvaten. Wanneer je een ontsteking hebt, trekken je bloedvaten samen om eventueel bloedverlies te voorkomen. Daarnaast zie je dat bloed dikker wordt bij laaggradige ontstekingen wat de druk op de bloedvaten verhoogt. Veel mensen hebben een laaggradige ontsteking zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Je voelt je tussen ziek en gezond in, snel moe, geen zin om te bewegen en een afkeer van kou, en ook kun je bijna geen tussendoortjes overslaan.

Overprikkeling zenuwstelsel

De tweede mogelijke oorzaak van tinnitus is een overprikkeling van je zenuwstelsel. In ons brein bevinden zich zenuwcellen die elektrische prikkels doorgeven. Tijdens stress maak je meer gebruik van een stof genaamd glutamaat. Glutamaat zorgt voor meer prikkelgeleiding, zodat de zenuwcellen sneller hun boodschap kunnen doorgeven. Het probleem ontstaat wanneer er te veel glutamaat wordt aangemaakt en onvoldoende wordt afgebroken. Een te veel aan glutamaat maakt je onrustig, te alert en kan leiden tot blozen, een trillend oog, hartkloppingen, ademproblemen en tinnitus!

Gezond voedsel en mineralen

Glutamaat is het E-nummer E621 en zit in ontelbaar veel voedsel. Denk aan pizza, paprikachips en Chinees eten. Merk je dat het erger wordt na het eten van dit voedsel? Tijd om zelf vers te gaan koken. De mineralen magnesium en zink remmen glutamaat. Gezond voedsel en een multi-mineraal worden daarom aanbevolen als je tinnitus hebt. Wat de laaggradige ontsteking of stress betreft, bij De Rode Pilaren kunnen we een suppletieadvies op maat geven om dit aan te pakken.

Deel deze tip