Bereiding
Als brood een vast onderdeel van je voeding is, week je de havermout het liefst een nacht in water met een lepel citroensap . De volgende ochtend kun je het zeven en goed afspoelen. Voeg 1 liter water en een snufje zout aan de haver toe en maak er in de blender een gladde witte massa van. Zeef de ‘melk’ met een kaasdoek of hele fijne zeef en doe nogmaals de pulp met 200 ml extra water in de blender. Zeef opnieuw en voeg het johannesbroodpitmeel toe (het mooist is om het even aan te lengen met wat havermelk en het nog even goed te blenderen). Bewaar je haver‘melk’ in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.
(H)eerlijke smaakjes:
- Ik houd van gefermenteerd voedsel; doe een zakje waterkefir-starter en 2 in stukken gesneden dadels door je havermelk en laat het minimaal 12 uur fermenteren. Als je het langer laat fermenteren wordt het zuurder. Dus voor wie houdt van zuur….laat het iets langer fermenteren. Daarna in de koelkast bewaren!
- Als welkomst borrel kun je er een scheutje Cointreau of Limoncella door doen
- Als kinderdrankje kun je er 2 rijpe bananen en een scheutje citroensap door doen
- Als golden milk kun je dit door ca. 500 ml doen: 2 theellepels kurkuma, 1 kleine theelepel gember, 1/2 theelepel kardemom, kaneel, snufje gember en evt. een beetje kokosolie, Ghee en/of honing. Opwarmen in een pannetje en warm drinken.
- Als anijsdrankje kun er 1 afgestreken koffielepel anijszaad door doen (direct bij de eerste keer als je de haver blendert)
KlantenService