Bereiding
Kook de haver volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil de zoete aardappelen en kook ze met de rest van de ingrediënten voor de saus gaar (met uitzondering van de olijfolie). Pureer de saus en doe de olijfolie erbij. Rooster de noten en zaden in een droge koekenpan op een heel zacht vuurtje. Snijd de groentes in stukjes en laat het zachtjes beetgaar worden in een koekenpan. Maak op smaak met kurkuma, Tamari en een heel klein scheutje Ketjap.
Ingrediënten
- 500 gram gekookte naakte haver
Saus
- 600 - 650 gram zoete aardappel
- 500 ml water
- 1 biologische kruidenbouillonblokje
- 2 tenen knofook
- Ca. 25 gram verse gember (anders wat gemalen gember)
- Scheutje olijfolie
- Evt. de raps van een kleine biologische citroen of sinaasappel
Groente
Garnering
- Een handje geroosterde zonnebloempitten en cashewnoten
- Een pluk kiemen
Gezondheidstips
Naakte haver en een saus van zoete aardappel; geen toevallige combinatie van mij. Wel eentje die mij zeer aangenaam verraste qua smaak: ik had niet verwacht zo’n romige saus te krijgen van een zoete aardappel. De smaak van de gember maakt het (vind ik) nog lekkerder.
Al met al een top combinatie voor gezonde darmen: de naakte haver met zijn bèta glucanen, de zoete aardappel met flink wat mooie vezels en bètacaroteen en de gember voor een gezonde doorbloeding van de darm en een betere opname van voedingsstoffen. En natuurlijk niet te vergeten de knoflook en uien als natuurlijk antibioticum om ongenode gasten uit je darmen te weren. Ik heb er een gemakkelijk en favoriet recept bij!
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService