Naakte haver 'risotto' met paddenstoelen

Publicatie datum 12-05-2020 12:31:42
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Beta glucanen boost voor darmen en brein

Bereiding

Kook de naakte haver (kan ook met quinoa) gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet het apart. Ik vind het lekker om de haver/quinoa met biologische bouillon gaar te koken. Pel en snipper de uien. Snijd de paddenstoelen in plakjes en de bleekselderij en knoflook in stukjes. Fruit de uien in de olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen een paar minuten mee en voeg dan haverroom, bleekselderij (of de andere seizoengroente) en knoflook toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de paddenstoelensaus door de naakte haver/quinoa. Voeg de verse (on)kruiden toe. Breng op smaak met tamari, zeekraal zilt of peper en zout. Voeg eventueel nog wat extra room en olie toe en laat alles nog even goed doorwarmen. Spatel er op het laatst een paar flinke handen rucola door. En strooi er iets van de garneersuggesties over.

ngrediënten

  • 200 gram naakte haver of wholefood quinoa PUUR Rineke
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 stengels bleekselderij of ca. 150 gram tuinbonen of doperwten
  • Minimaal 250 gram paddenstoelen: eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, kastanjechampignons, Shiitakes
  • 1 pakje haverroom à 250 ml
  • Flinke hand verschillende verse kruiden (brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, daslook, bieslook, lavas, als salie, rozemarijn, lavas of wat je maar in huis hebt/kunt plukken
  • Evt. 1 eetlepel gemalen gedroogde eekhoorntjesbrood of ander gedroogd paddenstoelenpoeder
  • 2-3 gram zeesla of wat zeewiervlokken
  • peper en zout naar smaak. Maar nog lekkerder is het om het op smaak te maken met Tamari of Zeekraalzilt
  • 75 gram rucola (of ook erg lekker: waterkers)

Garneer suggesties: lekker met een gepocheerd eitje, geroosterde noten & pitten, microgroenten, of feta.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip