Noten-appeltaart

Publicatie datum 15-12-2020 10:00:14
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Gezond en lekker gaan hand in hand!

Bereiding

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Doe de scheut citroensap door de appels. Doe het amandelmeel in een kom. Kies je voor de helft gemengde noten dan haksel je deze tot meel in een hakselaar en je doet ze bij het amandelmeel. Hak de zonnebloempitten ook grof in een hakselaar/vijzel. Voeg deze toe aan het notenmeel. Doe vervolgens de eieren en de specerijen erdoor en meng het geheel tot een homogene massa. Zet de oven vast aan op 140-150 graden en smelt de roomboter/kokosolie in de oven en doe deze ook door het notenmeelmengsel. Voeg vervolgens de appel toe en kneed het geheel met je handen tot een smeuïge/homogene massa. Proef even en voeg eventueel nog iets citroensap, specerijen of wat zoet toe. Verdeel het over een bakplaat of een bakvorm, druk het goed stevig aan en bak het geheel in ca. 40 minuten af. Gebruik je kleine vormpjes houd dan ca. een half uur aan.

Ingrediënten

  • 650 gram geschilde, in stukjes gesneden appel (bij voorkeur Elstar of Goudreinet)
  • flinke scheut citroensap
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 3 eieren
  • 300 gram amandelmeel (of nog lekkerder is het om 150 gram gemengde ongebrande noten in de hakselaar tot meel te malen en daarnaast nog 150 gram amandelmeel te gebruiken)
  • 4 volle theelepels speculaaskruiden
  • 1 volle theelepel gemalen kardemom
  • naar eigen smaak wat kokosbloesem- of palmsuiker of wat druppels stevia
  • 1 eetlepel roomboter of kokosolie
  • eventueel een snufje gemalen vanille

Gezondheidstips

De feestdagen heerlijk en gezond doorkomen met (h)eerlijk eten is echt mogelijk. Wat dacht je van deze taart boordevol voedzame, lekkere en gezonde stoffen. Een taart die door de samenstelling van de ingrediënten nauwelijks invloed heeft op je bloedsuikerspiegel (en dus niet de opslag van buikvet bevordert). Diëten in januari is echt niet nodig als je gezond en culinair de feestdagen ‘inricht’. Het enige dat je ervoor moet doen is zelf in de keuken je hapjes, taarten en maaltijden bereiden. Met gezonde vetten, langzame koolhydraten en suikers die weinig effect op je bloedsuikerspiegel hebben.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven : Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), 'Alles draait om je Hormonen', 'Op weg naar meer energie' en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap'. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training-en vergaderslocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land: Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip