Publicatie datum
23-08-2022 19:54:50
Categorie
Recepten
, Rineke Dijkinga
, Social Media
BROODNODIG! Dat er weer brood komt van lokale bodem van de hele graankorrel. Mooi voor de Nederlandse boer, mooi voor de biodiversiteit & de natuur en mooi voor onze smaakpapillen en gezondheid. Zelf ben ik gek op de 'roggebrood achtige' structuur van dergelijk brood. En wat is het voedzaam!
Kook de hele graankorrels* volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het eventueel nog een uur nagaren in een hooikist/hooimadam/wollen deken om ze extra smeuïg te krijgen. Let op dat je het weekwater weg laat lopen of het droog laat koken. Doe 600 gram afgekoelde graankorrels in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door elkaar. Doe bakpapier in een niet te grote bakvorm en verdeel het mengsel over de vorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Strooi er eventueel nog wat zonnebloem- of pompoenpitten over en druk deze stevig aan. Verwarm je oven voor op 140 graden. Zet een schaal met warm water vlak onder het ovenrooster dat je gaat gebruiken. Zet je brood in de oven. Laat het brood een kwartier op 140 graden bakken. Draai dan de temperatuur terug naar 120 graden. Zet na een uur de oven uit en laat het brood nog minimaal een half uur in de oven met de deur dicht. Haal het er dan uit, laat afkoelen op een rooster. Het brood krijgt pas zijn echte stevigheid als het koud is.
*Ik kook altijd een kilo tegelijk en vries dit in porties in.
Ingrediënten
Ik koop de hele graankorrels en volkoren meel (van Westerwoldse bodem) altijd bij Waldfarming en Mole 't Lam
* voeg dit beetje bij beetje toe. Laat het mengsel even staan om te kijken of het mooi smeuïg is. Is het te droog (is namelijk nogal afhankelijk van het meel dat je gebruikt) voeg dan nog een klein scheutje water toe.
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService