Onigiri is een soort sushi. Een Japans gerecht dat bestaat uit driehoekige, handgevormde rijstballetjes. In Japan worden ze meestal gevuld of omwikkeld zeewier (nori), ingemaakte pruim (umeboshi), zalm, tonijn, of andere smaakmakers. In dit makkelijke onigiri recept is een vegan gerecht zonder vis. We gebruiken furikake om de onigiri in te rollen. Furikake is een mix van sesam en zeewier. De rijst breng je op smaak met ingrediënten als rijstazijn en ahornsiroop. Je eet onigiri als hapje of bijgerecht. Lekker met andere typisch Japanse gerechten, zoals misosoep, tsukemono (ingelegde groente), gyoza, (fruit)salade of vegan yakitori. Onigiri is top om tijdens een gezellige avond met vrienden op tafel te hebben.
- Diner & lunch
- Sushi
- 18/24 porties
- 4 uur wachten
- 10 minuten weken
Dit heb je nodig
- Zilvervliesrijst rond 250 g
- Genmai su 3 el
- Furikake 6 el
Voor de saus:
Zo maak je het
- Was de rijst goed.
- Laat minstens 4 uur weken (maximaal 10 uur).
- Giet de rijst af.
- Doe de rijst in een pan met dubbel zoveel water en een beetje zeezout. Dek de pan af.
- Zet de rijst op hoog vuur. Zodra het water begint te koken, zet je het vuur laag tot zachtjes sudderen.
- Laat koken tot de rijst gaar is. Het water zou opgenomen moeten zijn door de rijst. Voeg eventueel water toe als de rijst te veel droogkookt. Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan met een deksel op de pan.
- Maak kleine rijstballetjes (door je handen in koud water te doen) en rol ze in de furikake. Maak de balletjes niet te groot, je wilt ze in 1 keer in je mond kunnen stoppen.
- Meng de ingrediënten voor de saus.
- Serveer de onigiri. Doe de saus in een kommetje en dip daar je onigiri in.
Tip(s)
- Ook lekker met umeboshi. Doe een stukje umeboshi in het midden van elk balletje als je wat meer smaak aan de rijst wilt geven.
Bron:
Terrasana.nl
https://www.terrasana.nl/recept/onigiri-met-furikake
KlantenService