Pecan avocado lunch

Publicatie datum 30-08-2018 11:09:58
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Pureer de avocado, een halve sinaasappel, het kleine rode uitje en een teen knoflook in de blender/mixer. Voeg een paar draaien peper uit de molen en wat zout toe en meng het tot een homogene massa. Snijd de andere helft van de sinaasappel in kleine blokjes en leg ze op een bedje van rucola en basilicum . Maak van het gepureerde avocado-mengsel een mooi bolletje (eventueel met een uitsteekvormpje) en leg het ernaast. Strooi de gehakte pecannoten over de sinaasappel en rucola en doe er vervolgens een scheutje olie over. Serveer eventueel vooraf een soepje of eet een paar spelt- of roggecrackers bij deze salade. Maar niet teveel want het is een behoorlijk voedzame lunch!

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 sinaasappel
  • 1 klein rood uitje
  • evt. 1 uitgeperste teen knoflook
  • paar draaien peper en zout uit de molen
  • 50 gram (gehakte) pecannoten
  • ca. 25 gram rucola
  • ca. 20 gram verse basilicum, fijn gesneden
  • scheutje olie (olijf-,koolzaad-,walnootolie of nog lekkerder Happy Perilla of Happy Delight)

Gezondheidstips

Voeding die je niet hoeft te verhitten behoudt veel meer van zijn vitamines en enzymen dan voeding die je wel verhit. Daarom is een dergelijke lunch een mooie aanvulling op onze grotendeels bewerkte voeding (gemiddeld eten we nog maar 3% van onze voeding in onbewerkte staat). Ook dagelijks wat rauwkost, fruit en rauwe noten eten is een mooie manier om wat onverhitte voedingsmiddelen in je dagmenu in te lassen. Let wel: als je spijsvertering dit toelaat. Voedingsstoffen die kort gekookt (bij voorkeur gestoomd omdat dat het minste verlies aan vitamines geeft) zijn, zijn voor sommige mensen beter te verteren dan rauw voedsel. Ook bij mensen met een heel laag energieniveau of bij kouwelijke mensen (zeker in de herfst en winter), kan teveel rauw en koud voedsel hun energieniveau nog verder verlagen. Per persoon is dit dus anders, afhankelijk van je vitaliteit. Daarnaast zijn er groenten en fruitsoorten die juist veel minder effectief werken als je ze niet verhit . Denk bijvoorbeeld aan wortelen, tomaten en spinazie. De belangrijke beschermende stoffen komen alleen vrij door ze te verwarmen of te pureren en ze daarna te eten met een gezond vet!

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip