Peulvruchten lunch (2-3 personen)

Publicatie datum 21-11-2017 13:02:24
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

De hele compositie bij elkaar is niet alleen lekker maar ook om te smullen voor je darmbacteriën. Vooral de inuline in de ui, schorseneren/asperge/artisjokken, paardenbloemen) is voeding waar met name je Bifido bacteriën heel erg blij mee zijn!

Bereiding

Spoel alle groentes uit de potjes goed af en laat uitlekken. De rest spreekt eigenlijk voor zich. *Als je kiest voor brandneteltoppen dan kun je deze even smoren in een beetje roomboter of Ghee. Je kunt dan eventueel ook de rode ui mee laten smoren.

Proef even voor je het op tafel zet en voeg naar hartenlust iets van de ingrediënten toe.

Ingrediënten

  • 1 potje witte bonen, linzen of jonge kapucijners (of een potje gemengde bonen)
  • 1 avocado
  • 1 rode fijn gesnipperde ui
  • 1 potje schorseren, witte/groene asperges of een blik artisjokharten.
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • Een flinke hand rucola (of in het voorjaar wat jonge paardenbloemblaadjes of een flinke hand gesnipperde daslook of anders een flinke hand brandneteltoppen*)
  • Evt. een paar fijn gesneden zongedroogde tomaatjes of anders wat verse groene olijven
  • Peper en zout naar eigen smaak
  • 1 a 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 a 2 eetlepels olie (avocado- olijf-, lijnzaad-, hennepolie) of een mengeling van deze oliën
  • Bestrooi met flink wat kiemen, groene kruiden of een eetlepel Edelgistvlokken. Serveer met eventueel een eetlepel rauwmelkse hangop/kefir.

Gezondheidstips

De hele compositie bij elkaar is niet alleen lekker maar ook om te smullen voor je darmbacteriën. Vooral de inuline in de ui, schorseneren/asperge/artisjokken, paardenbloemen) is voeding waar met name je Bifido bacteriën heel erg blij mee zijn! Zeker in het voorjaar als onze stofwisseling wat traag geworden is na een lange winter met vaak weinig beweging en zwaardere kost. Een adequate hoeveelheid Bifido bacteriën wordt steeds meer als een ‘must’ voor onze totale gezondheid gezien: met een gezonde toestand van de darmslijmvliezen (zodat er geen lekke darm kan ontstaan), met een gezonde werking van het immuunsysteem en een optimale aanmaak van afweerstoffen en de aanmaak van stoffen als boterzuur die als voeding dienen voor de darmbacteriën. En ook worden Bifido bacterien meer dan andere bacteriën in verband gebracht met een goede stemming en stressbeheersing(1).

Als je geen peulvruchten eet vanwege de anti-nutriënten erin dan kun je deze salade ook maken met bijvoorbeeld afgekoelde rijst, haver of boekweit korrels.

Het bewijst dat je ook iets super snels op tafel kunt zetten en toch iets heel goeds voor je (darm)gezondheid kunt doen. En het leuke is je kunt er volop voorjaars kruiden in verwerken.

En de rauwe melk in dit recept? Onze kant-en-klare voeding bevat zoveel melk (vaak als melkpoeder) dat een allergie voor melk veel voorkoment. Met mate een beetje rauwe melk is een totaal ander verhaal: uit proeven met muizen blijkt dat de allergische reactie (IgE reactie) vooral optreedt door alle (verhittings)processen die de melkeiwitten ondergaan in de fabriek (2). De melk is dan ‘iets doods’ geworden wat erg moeilijk verteerbaar is voor de menselijke spijsvertering. Rauwe biologische gefermenteerde zuivel heeft daarentegen nog alle enzymen om het daadwerkelijk te kunnen verteren en is door de fermentatie eigenlijk al ‘voor verteerd’: kant en klaar voedsel voor je darmbacteriën. Ook in dit opzicht een feestmaaltje dus.

(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25251188

(2) https://www.milkandhealth.com/2016/06/09/warmte-labiliteit-van-melk-eiwitten/

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron Rineke Dijkinga

Deel deze tip