Peulvruchten-pasta bowl

Publicatie datum 08-11-2023 13:29:22
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een snelle en hippe boost voor je immuunsysteem

Bereiding

Kook de pasta (met een scheutje olie en azijn in het water) samen met de zeewiertagliatelle of kombu volgens de gebruiksaanwijzing op het etiket. Spoel goed af en laat het uitlekken. Fruit in een andere pan de gepelde en gesnipperde uien en knoflook in wat olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg de specerijen toe. Snijd de paprika en paddenstoelen in grove stukken. Laat deze een paar minuten zacht mee sudderen en haal de pan van het vuur. Maak op smaak met peper, tamari/zout en naar smaak nog wat van de specerijen. Maak het af met nog een flinke scheut olijfolie en spatel de waterkers erdoor. Verdeel het over een bedje van pasta in je kom. Eten uit een bowl (kom) is hip, trendy, gemakkelijk, snel en ziet er leuk uit. Garneer rijkelijk met een of meerdere genoemde suggesties.

Ingrediënten

  • 200-250 gram peulvruchtenpasta*
  • Eventueel 100-200 gram gekookte quinoa
  • handje zeewiertagliatelle of 2 stengels kombu
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 volle theelepels gemalen paprika
  • 1 afgestreken theelepel chili
  • 2 biologische rode puntpaprika’s
  • 100 gram shiitake of oesterzwammen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • peper en zout/tamari naar smaak
  • 100 gram waterkers (anders rucola)

Suggesties voor een extra immuunboost, als topping:

  • flinke hand fijngesneden bieslook
  • zonnebloempit-kiemen (heerlijk zoete smaak bij dit gerecht) of microgroenten
  • edelgistvlokken
  • per persoon een flinke hand geroosterde pitten of cashewnoten. Of sesamzaad.
  • Dukkak crunch
  • 2 sinaasappelen in kleine stukjes gesneden
  • Evenuteel een zachtgekookt eitje, of wat Hüttenkäse of rauwe hangop

* Let op dat je geen ‘nep’ koopt, maar 100% peulvrucht. Wist je dat er inmiddels ook pasta's van bijvoorbeeld tuinbonen bestaat? Vaak zelfs van Hollandse bodem. Liever geen peulvruchten? Ook boekweit- of haverpasta is een lekker alternatief (met veel minder eiwit overigens) Mijn favoriete peulvruchtenpasta's zijn gemaakt van veldbonen, lupine of rode linzen. Online en in natuurwinkels goed verkrijgbaar.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

  • Weten van (h)eerlijk eten 1
  • Weten van (h)eerlijk eten deel 2
  • Alles draait om je Hormonen
  • Op weg naar meer energie
  • Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
  • Mooi Eten
  • Mooi Eten/Mooi Leven

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/peulvruchten-pasta-bowl.html

Deel deze tip