Publicatie datum
02-05-2023 09:55:59
Categorie
Info
Geschreven door: Casper Beukema
Wist je dat we zelf pijnstillers aanmaken? Meerdere zelfs, en dat is maar goed ook. Zou dit niet gebeuren dan kunnen we de hele dag pijn voelen. Pijn is namelijk een zenuwprikkel die harder of zachter kan worden gezet. Ons lichaam heeft ontelbaar veel sensoren die van alles waarnemen: druk, temperatuur, schade en ga zo maar door. Wanneer een prikkel te sterk is -bijvoorbeeld als je je teen stoot tegen de trap- zal die sensor het signaal doorgeven aan zenuwvezels die langs je ruggenmerg in je hersenen worden omgezet in een signaal. Auw!
Pijn kun je op veel verschillende manieren voelen: is het scherp en zou je de plek met de punt van je pen kunnen aanwijzen? Dat is weefselschade. Denk aan een prik van een wesp de eerste 10 minuten of een snijwondje. Is het uitstralend of branderig? Dan is er zenuwpijn. Denk aan je stroombotje stoten of een hernia waar de pijn in je been zit en niet in je rug waar het ontstaat. Een brandwond heeft zowel scherpe als branderige pijn. Dat komt omdat er zowel huid als zenuwen schade krijgen. Voelt de pijn onbegrensd, dof, warm en neemt het toe met de avond en nacht? Dat is immuunpijn, ook wel ontstekingspijn genoemd. Denk aan koorts waarbij je meer pijn in de avond voelt dan de ochtend.
Qua voeding is de smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat) een pijnversterker omdat deze stof het zenuwsignaal versterkt. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Koffie is pijnstillend omdat je adrenaline stijgt. Melk, suiker, alcohol en bananen zijn pijnstillend omdat ze tijdelijk serotonine verhogen, een belangrijke pijnstiller die ook als antidepressivum werkt. Logisch dat veel mensen te veel suiker eten en alcohol drinken omdat ze ergens pijn of verdriet voelen. Als je je goed voelt neem je minder pijn waar. Als je verdrietig bent voel je ook meer pijn. Als je druk met iets bezig bent neem je ook minder pijn waar. In de orthomoleculaire praktijk wordt een kruid zoals Sint-janskruid of Rhodiola gebruikt om de serotonine beter te laten werken. De huisarts schrijft vaak paracetamol voor.
Een van de sterkste pijnstillers die we zelf maken is PEA, een afkorting voor Palmitoylethanolamide, een vettig stofje. PEA werkt ook ontstekingremmend en werkt op zowel zenuwpijn als ontstekingspijn. Het beschermt ook zenuwen in het brein en het hart.
Je maakt deze stof in je zenuwcellen wanneer je een wond of zuurstofgebrek krijgt.
Meestal maak je genoeg PEA aan maar wanneer je zenuwproblemen hebt zoals bij voorbeeld een whiplash of een ander ongeluk, dan kun je er niet voldoende van maken. Gelukkig is PEA te koop als supplement zodat je er meer van kunt benutten. Wel werkt PEA pas na een paar weken. Daarom combineren personen met chronische zenuwpijn PEA vaak met een andere pijnstiller dat op de korte termijn werkt, zoals CBD, een stof uit cannabis. Het grote voordeel van PEA is dat het altijd gecombineerd mag worden met andere medicatie zoals ontstekingremmers en pijnstillers. Wel is het belangrijk om te weten hoe je PEA inzet, omdat het anders geen effect gaat hebben. Je hebt te maken met een specifieke dosering (1200 milligram) en een tijdsduur van 8 weken consequent innemen.
KlantenService