Bereiding
Snijd de pompoen doormidden en hol deze met een eetlepel uit. Schil de pompoen, snijd deze in grove stukken en kook de pompoen beetgaar in een laagje water. Voeg ca. 1 minuut voor je de pan van het vuur haalt de gedroogde, ontpitte pruimen/dadels toe. Laat het water goed weglopen, doe de kokosolie erbij en pureer/stamp het geheel. Maal de noten en pitten tot meel en voeg ze, met de rest van de ingrediënten toe en proef even. Voeg naar eigen smaak nog carobe, cacao,specerijen of een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Doe op het laatst pas de psylliumvezels/agar agar of pectine erdoor. Doe een vel bakpapier in een cakevorm en doe het geheel hierin. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak de cake ca. 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en verwijder het bakblik/bakpapier. Laat opstijven in de koelkast voor je de cake gaat aansnijden. Erg lekker om een plakje te besmeren met een beetje roomboter of kokosolie.
* door de psyllium of agar agar toe te voegen, voeg je een hele gezonde vezel voor je darmen toe. Ook wordt de cake een stuk steviger door deze ingrediënten.
Ingrediënten
- 500 gram pompoen (schoon, zonder schil en pitten)
- 250 gram gedroogde pruimen (of 100 gram pruimen en 100 gram dadels)
- 1 flinke lepel kokosolie extra virgin
- 2 flinke dessertlepels cacao of carobe poeder (ca. 40 gram)
- 2-3 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels kaneel
- Snufje zout
- ca. 100 gram zeer fijn gemalen noten (cashew-, pistache- of pecannoten)
- ca. 100 gram zeer fijn gemalen zonnebloempitten, of 75 gram zonnebloempit-proteine
- 25 gram kokosbloesemsuiker (niet nodig als je dadels gebruikt)
- 2 flinke eetlepels quinoa-. haver of boekweitmeel (ca. 40-50 gram)
- ca. 10 gram psylliumvezels (of 6-8 gram agar-agar of pectine)
Gezondheidstips
De dag beginnen met een ontstressend ontbijtje is voor iedereen gezond! Maar natuurlijk zeker voor de mensen die met langdurige stress te maken hebben
Zowel de pompoen als de pruimen hebben een uitgesproken gunstig effect op darmen en brein.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService