Bereiding
Bodem: Maak de havermout eventueel nog wat fijner in een foodprocessor. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed alles tot een bal. Zet het even een half uur afgedekt in de koelkast om het gemakkelijker te kunnen verwerken. Leg een stuk bakpapier in een springvorm van 28 cm. (het handigst is een springvorm met een uitneembare bodem) Bekleed deze egaal met het deeg, ook de zijkanten van de vorm (ca. 3-4 cm hoog)Prik er met een vork gaatjes in en zet de taartvorm in een voorverwarmde oven op 140 graden. Bak deze in ca. 10 minuten blind. Kies daarna je vulling en zet nogmaals in de oven. Zie verder bij vulling.
Vulling: Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie. Voeg de rest van de ingrediënten (met uitzondering van de pesto, eieren, havermelk, feta, champignons en verse kruiden) toe en kort beetgaar sudderen. Zet de pan uit, laat wat afkoelen en meng de pesto erdoor. Proef even en voeg eventueel nog wat pesto of kruiden toe. Wees niet al te scheutig met zout want er gaat nog feta door het recept.
Leg op de bodem van de quiche de fijngesneden plakjes champignons en de verkruimelde feta.
Kluts de eieren met de havermelk, spatel de groentes erdoor en verdeel dit egaal over de quichebodem. Druk nog even stevig aan en zet nog ca. 30 minuten in de oven. Prik er even met een cocktailprikker in na ca. 25-30 minuten. Als deze er schoon weer uitkomt is je quiche klaar. Laat heel even een beetje afkoelen, haal de quiche uit de vorm, bestrooi met verse kruiden/kiemen en serveer.
Serveer de quiche met een lekkere wortelsalade zodat je bijna alle kleuren van de regenboog in je maaltijd hebt verwerkt.
Ingrediënten
Regenboog vulling
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- Scheutje olijfolie
- 1/2 rode puntpaprika (fijn gesneden)
- ½ gele paprika (fijn gesneden)
- 250 gram diepvriesspinazie
- 250 gram bloemkool roosjes (fijn gesneden)
- Beetje peper en zout (of beetje biologische bouillon)
- Ca. 3 eetlepels biologische Pesto Genovese
- Evt. nog wat gedroogde Italiaanse kruiden
- 3 biol. Eieren
- 50 ml havermelk
- 150 gram gram verbrokkelde feta
- 150 gram fijngesneden plakjes kastanjechampignons
- Flinke hand verse kruiden of kiemen.
Bodem
- 150 gram naakte havermout fijn
- 60 gram Heliaflor of tot meel gemalen zonnebloempitten
- 80 gram meel (lekker met een mengsel van haver-, boekweit en quinoa meel in gelijke delen)
- 3-4 gram zout
- 75-80 ml olijfolie
- 60-70 ml water
- 2 kleine biologische eieren
- Evt. een snufje zuiveringszout
Gezondheidstips
Herken je dit? Zie je een super lekker recept van een quiche maar bijna altijd bestaat de bodem uit gluten en lege/snelle koolhydraten. Deze bodem geeft een totaal andere (steviger) bite en bestaat wel uit 100% voedingswaarde!
Met deze basis kun je eindeloos quiches maken. Mijn favoriete regenboog vulling heb ik hieronder neergezet.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService