Rauwe bietjes salade

Publicatie datum 20-03-2018 11:30:38
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Schil de bietjes en rasp ze fijn in een kom. Voeg alle andere ingrediënten toe en proef even. Misschien wil je nog iets van de bovengenoemd ingrediënten toevoegen. Heerlijk als bijgerecht bij de lunch of bij het avondeten.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 a 5 personen

  • 500 gram rauwe rode of gele bieten
  • Snufje zout
  • 1,5 eetlepel anijszaad
  • 2 a 3 eetlepels zeer fijn gesneden dille of venkel loof (anders 1.5 eetlepel gedroogde dille)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel hennepolie
  • 1 eetlepel lijnzaadolie
  • 2 eetlepels citroensap of witte balsamico azijn
  • 1 eetlepel biologische (manuka) honing

Gezondheidstips

Door de combinatie van deze oliën krijg je een prachtige balans in je vetzuren. Koop wel altijd biologische oliën in de natuurwinkel. Een hele mooie manier om dagelijks je goede vetzuren binnen te krijgen: doe een flesje hennepolie (250 ml) een flesje lijnolie (250 ml) en nog ca. 100 ml Extra virgin olijfolie samen in een donkere fles. Gebruik een dessertlepel voor je ontbijt en ook in een dergelijke salade. Zo heb je een mooie mix voor je hormonen: GLA (uit hennepolie), Omega 3 uit lijnzaadolie en Omega 9 uit de olijfolie.

Anijs, dille en/of venkel zijn kruiden om een uitgeputte spijsvertering wat extra energie te leveren. En de bietjes? Tja, van rode bietjes zijn zoveel voordelen te noemen dat is bijna niet te doen. Maar als het gaat om je hormonen en lever dan is dit wel het belangrijkste: Ze bevatten betaïne en foliumzuur. Beide stoffen die onmisbaar zijn voor omzettingsprocessen in de lever. Ook verhogen ze de galaanmaak, zodat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Zie verder het belang van een gezonde lever en gezonde darmen voor je hormonen in mijn boek “Alles draait om je hormonen”.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip