Bereiding
Doe de melk in een pan en warm het op tot 40 graden (heb je een keuken thermometer voor nodig) Draai het gas laag en roer de geitenyoghurt en evt. het zakje probiotica erdoor. Zet weg op een warme plek waar de temperatuur constant zo tussen de 30 en 40 graden is (yoghurtmaker*, droogoven, hooikist, onder een warme deken met een warme kruik, in voorverwarmde schone thermoskan, op een constant warm plekje bij een verwarming etc.) Laat het 24 uur staan om het goed te laten fermenteren . Leg dan een stuk kaas-/neteldoek (of een zakdoek) in een zeef met daaronder een pan/kom. Schenk de yoghurt op het doek/de zakdoek en laat het minimaal 4 uur uitlekken. Langer laten uitlekken zorgt dat het nog wat dikker wordt. Schep en schraap de hangop van het kaasdoek en bewaar het afgesloten in de koelkast . Het vocht (wei) kun je eventueel gebruiken in een dressing , bakrecept of als starter bij het fermenteren van groente. De hangop kun je uiteraard met allerlei (kruiden)zout, peper, kruiden, knoflook, vanille, beetje honing etc. op de door jou gewenste smaak maken. Het is maar net in welk recept je het wilt gebruiken.
Met hangop kun je alle kanten op in gerechten:
- Maak er panir of tzatziki van.
- Gebruik het in een spread of pesto.
- Gebruik het met bosvruchten in een eigengemaakte wrap (erg lekker met vers gehakte munt en/of citroenverbena/ roomse kervel/ venkelloof en een lepeltje honing).
- Bij een curry of bij een Mexicaanse bonenschotel (lekker in combinatie met avocado).
* Er zijn ook ook yoghurt-/kefir makers die geen stroom gebruiken.
Ingrediënten
- 1 liter rauwe, biologisch(dynamische) melk*
- 100 ml geitenyoghurt
- Evt. 1 zakje probiotica van 3 gram (of 3 capsules)
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService