Romy’s recept: chia-fruitjam

Publicatie datum 26-06-2024 16:25:13
Categorie Recepten

Met de start van het fruitseizoen begint ook de tijd waarin veel mensen graag hun eigen jam maken. Deze jam is een gezond en heerlijk alternatief voor normale jam waar vaak veel suiker in zit. De toevoeging van het voedzame chiazaad zorgt niet alleen voor een bijzondere textuur maar levert ook waardevolle voedingsstoffen. Perfect geschikt als beleg voor op brood, als ingrediënt in yoghurt of muesli of gewoon als zoete lekkernij direct van de lepel. In de koelkast blijft het ongeveer vijf dagen houdbaar.

Wetenswaardigheden over chiazaad
• Chiazaad is een klein, voedzaam zaad dat al eeuwenlang door inheemse volkeren in Noord- en Midden-Amerika rauw of gedroogd worden gegeten. Dankzij hun vermogen om een gel te vormen, ondersteunen ze de spijsvertering en zorgen ze voor langdurige verzadiging.
• Chiazaad is rijk aan voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren, eiwitten, evenals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Ze zijn van nature veganistisch en glutenvrij.
• Chiazaad is onder andere ook rijk aan vitamine B3, bekend als niacine.

In de wetenschap is er momenteel veel belangstelling voor verschillende vormen van vitamine B3.

Wist je dat:
• vitamine B3 helpen kan bij vermoeidheid? Bovendien is Vitamine B3 belangrijk voor de gezondheid van de huid, slijmvliezen en het zenuwstelsel. Het speelt ook een rol bij het ondersteunen van een normale psychische functie, inclusief concentratie, leervermogen en denkvermogen.

• vitamine B3 te vinden is in veel verschillende voedingsmiddelen? Vooral in tonijn, zalm, ansjovis, lever, kipfilet, rundergehakt, kalkoenvlees, pinda's, zonnebloempitten, chiazaad, champignons, avocado's, bruine rijst, volkorenproducten, erwten en linzen.

Ingrediënten voor chia-fruitjam:
• 100 g biologische bosbessen
• 100 g biologische frambozen
• 1 el biologisch citroensap (vers)
• 1 el ahornsiroop (optioneel)
• 1 el biologische chiazaad

Bereiding:
1. Verwarm de bosbessen, frambozen, citroensap en ahornsiroop in een kleine steelpan op laag vuur tot het mengsel zachtjes begint te pruttelen.
2. Roer de bessen goed door met een houten lepel en plet ze tot ze de consistentie van jam bereiken.
3. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm. Meng dan de chiazaad erdoor.
4. Giet het volledig afgekoelde mengsel in een schone glazen pot met schroefdop, sluit af en laat minstens 2 uur of een nacht weken in de koelkast. Bewaar de jam in de koelkast, waar hij circa 5 dagen houdbaar blijft.

Veel plezier met het maken van je eigen jam!

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken.

Bron:

Vitals

https://www.vitals.nl/nieuws/romys-recept-chia-fruitjam?utm_source=e-mail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=vitals-nieuwsbrief-juni-2024

Deel deze tip